Doodsoorzaak Bob Saget

Wat te doen na val op hoofd? 'Meer risico voor 40-plussers'

11 februari 2022 12:15 Aangepast: 11 februari 2022 16:09
Neuroloog Raoul Kloppenborg Beeld © EditieNL

De Amerikaanse acteur en komiek Bob Saget is begin dit jaar waarschijnlijk overleden na een val in zijn hotelkamer. Daarbij zou hij zijn hoofd hebben gestoten: iets wat ook veel andere mensen weleens overkomt. Hoe weet je na een val op je hoofd of het ernstig is?

De val op het hoofd van Saget zou een hersenbloeding hebben veroorzaakt. "In dat geval scheurt een adertje in de hersenen door het stoten van het hoofd. Het lastige daaraan is dat mensen zich eerst nog relatief goed voelen, maar het later alsnog mis kan gaan", legt neuroloog Raoul Kloppenborg uit.

Ongelukkige omstandigheden

Na een val op het hoofd kunnen allerlei soorten bloedingen ontstaan, maar die zijn niet allemaal even gevaarlijk als die van Saget. "Gelukkig is dit soort heel zeldzaam", zegt Kloppenborg. Ook waren de omstandigheden voor de Amerikaan erg ongelukkig. "Hij was alleen. Als je dan bijvoorbeeld last krijgt van geheugenverlies, is er niemand die het doorheeft en contact kan opnemen met de huisarts."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komiek Bob Saget waarschijnlijk overleden na val in hotelkamer

Bovendien stootte Saget zijn hoofd in de avond, voordat hij ging slapen. "Overdag had hij dat misschien niet gedaan en had hij kunnen merken dat er iets aan de hand was."

Toch hoef je niet altijd bang te zijn om te gaan slapen als je in de avond op je hoofd valt. De kans op een bloeding wordt namelijk niet groter als je slaapt. Wel is het belangrijk om regelmatig gewekt te worden, zodat je weet of er klachten ontstaan gedurende de nacht. 

Bellen bij klachten

Wat kun je nu het beste doen als je zelf je hoofd hebt gestoten? Volgens huisarts Stefanie IJzer is het altijd slim om de huisarts te bellen bij klachten. Die kan dan helpen beoordelen hoe ernstig de val is. "Daarbij is het belangrijk om te weten of iets je val heeft gebroken en of je bijvoorbeeld veel moet overgeven of het bewustzijn bent verloren", zegt IJzer tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleermaker emotioneel: 'M'n vader kreeg een hersenbloeding'

Naarmate je ouder wordt, neemt het risico toe op een bloeding na een val op het hoofd. Als je ouder wordt krimpen je hersenen, waardoor de aderen meer gespannen staan. Daardoor kan een bloedvaatje sneller klappen. "Bij mensen vanaf 40 jaar wordt eerder een scan gemaakt. Verder maakt het ook nog uit of je bloedverdunners gebruikt", zegt de huisarts.

Huisarts Stefanie IJzer Huisarts Stefanie IJzer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore