Protest

Politie treedt niet op tegen nachtclubs, boa's handhaven wél: 'Het is een wirwar'

10 februari 2022 17:13 Aangepast: 14 februari 2022 15:16
Arlette de Jong - directeur De Helling Beeld © EditieNL

Open gaan of dichtblijven? Dat lijkt de grote vraag als het gaat om de clubs komend weekend. De politie heeft laten weten niet te gaan handhaven, maar boa's doen dat juist wel. Wie is er dit weekend de baas? "Demonstreren mag, uitgaan niet."

Clubs en discotheken door het hele land hebben aangekondigd zaterdagavond de deuren te openen voor de actie 'De nacht staat op'. Maar de eerste afmeldingen druppelen al binnen. Hoewel de politie die nacht staakt, heeft Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad aangegeven dat gemeenten wel gaan handhaven. Sommige clubs willen daarom liever geen risico nemen en trekken zich terug.

Demonstreren in plaats van dansen

Zolang een club het bij protesteren houdt is er weinig aan de hand, legt politiek verslaggever Frits Wester uit. "Demonstreren mag altijd. Het is vervolgens aan de burgemeester om de demonstratie wel of niet toe te staan. Die let op de verstoring van de openbare orde en of de voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsberaad waarschuwt nachthoreca: er wordt gehandhaafd

Als een clubeigenaar zaterdag zijn zaak open wil gooien, moet dat dan ook echt een demonstratie zijn. "Als je verkapt opengaat onder het mom van een demonstratie, dan gaan burgemeesters waarschijnlijk toch handhaven", aldus Wester.

Politie-inzet

In het uiterste geval kan de politie alsnog optreden, ondanks dat zij nu zeggen te gaan staken. "Een burgemeester gaat over de handhaving en de politie-inzet. Hij kan zijn politiecorps ook verbieden om te demonstreren of staken. Als de openbare orde echt in gevaar komt moet de politie worden ingezet – of ze willen of niet."

Protest

De Helling in Utrecht houdt voet bij stuk. De nachtclub gaat zaterdag de hele avond open, zegt directeur Arlette de Jong. "We doen mee aan de actie omdat nachtclubs de afgelopen twee jaar dicht moesten blijven zonder enig perspectief te hebben", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie gaat dit weekend niet handhaven bij actie nachtclubs

Er zijn 300 kaarten verkocht en daarmee is de club uitverkocht. "De normale capaciteit ligt hoger dan 300 personen. Maar we hebben gekozen om niet meer kaarten te verkopen, omdat we niet precies weten wat er gaat gebeuren. De gemeente Utrecht heeft gezegd dat ze gaan handhaven, terwijl de politie dat niet doet. Het is een wirwar", zegt De Jong. Toch is haar club niet de enige in Utrecht die zijn deuren opent. "Ook EKKO en DB Studio doen mee."

Meer dan uitgaan

Er wordt vanuit de politiek lichtzinnig over het nachtleven gedacht, vindt De Jong. "Terwijl het niet alleen gaat over uitgaan. Het is een sociaal bindmiddel waar je gelijkgestemden ontmoet. Een moment waarin je je kunt laten onderdompelen en de dagelijkse sores kunt vergeten. Het belang van het nachtleven wordt dor de politiek onderschat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore