The Tinder Swindler

Opgelicht via Tinder: 'Ik heb 15.000 euro overgemaakt'

09 februari 2022 16:20 Aangepast: 09 februari 2022 17:26
Ellen werd ook opgelicht via Tinder Beeld © EditieNL

Feesten in exclusieve clubs en luxe etentjes in dure restaurants. Simon Leviev - eigenlijk Shimon Hayut - betaalde het door vrouwen op te lichten. Dat verhaal is te zien in de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. Leviev loopt nog steeds vrij rond. Waarom is het zo moeilijk een dateoplichter te vervolgen?

Het verhaal van de vrouwen in de Netflixdocumentaire is herkenbaar voor Ellen Uittenbogaard. Rond 2018 maakte ze een account op Tinder en ontmoette daar David, die zei uit Noorwegen te komen, in Gent te wonen en op een booreiland in Canada te werken. Ze raakten aan de praat. "Het contact was prettig, dus we zijn ook gaan bellen. Toen we elkaar zouden ontmoeten, zei hij af, omdat hij voor zijn werk naar Canada moest."

Geld overmaken

Zo begint de oplichting. De man zegt tegen Ellen dat hij voor een probleem op zijn werk geld nodig heeft en vraagt haar om dat geld over te maken vanaf zijn eigen rekening, omdat hij daar vanaf het booreiland niet goed bij kan. "Ik dacht: hij vertrouwt me nu al. Hij stuurde me de gegevens van een Engelse bankrekening, er stond veel geld op. Ik heb geld overgemaakt, maar toen ik weer probeerde in te loggen was het account geblokkeerd. Ik dacht dat dat mijn schuld was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tinder Swindler' Simon Leviev verbannen door Tinder

"Hij zei dat ik er niks aan kon doen en ging zijn vrienden vragen om te helpen met het geld. Er ontbrak daarna nog 15.000 euro dus vroeg hij me om hulp en beloofde me het geld terug te geven zodra hij klaar was in Canada", vertelt Ellen. "Ik heb er lang over nagedacht en met hartkloppingen heb ik het geld toch opgestuurd."

Nigeriaanse oplichters

Het balletje gaat rollen als een collega van Ellen erachter komt dat een foto die 'David' haar heeft gestuurd nep is. "Ik heb hem daarna gebeld en geconfronteerd, maar hij hing natuurlijk op. De ING kon ook niks met mijn verhaal. Ik heb aangifte gedaan, maar daar is niks mee gedaan."

Samen met misdaadverslaggever Kees van der Spek komt ze er uiteindelijk achter dat het om twee Nigeriaanse oplichters gaat. Ze proberen haar zelfs nog een tweede keer op te lichten door zich voor te doen als politieman die haar zogenaamd wil helpen de oplichter te pakken - maar dan wel tegen betaling. "Ik heb ze uiteindelijk onder ogen gezien." Maar haar geld krijgt ze daar niet mee terug.

Strafbaar

Net als in de documentaire maakte Ellen dus vrijwillig het geld over. Dat maakt deze vorm van oplichting lastig, zegt strafrechtadvocaat Andre Seebregts. "Hij heeft het geld gekregen. Als ik jou geld uitleen en je betaalt het binnen een jaar niet terug, is dat geen strafbaar feit. Pas als je hard kan maken dat iemand het nooit terug wilde geven, is het strafbaar."

Als je kunt aantonen dat iemand dit op meerdere plekken heeft gedaan, is dat als bewijs aan te leveren. "Er is veel via WhatsApp gedaan dus het lijkt mij dat er bewijs is", zegt Seebregts.

Delict in meerdere landen

Tinder Swindler Leviev zat een gevangenisstraf uit in Israël, maar dat was voor andere aanklachten dan de datingfraude. Hoe kan dat? "Het is ingewikkelder om iemand te vervolgen die zijn delict in meerdere landen heeft gepleegd", zegt Seebregts. Dat is in het geval van de 'Tinder Swindler' zo. "Ik zou me kunnen voorstellen dat Nederland om zijn uitlevering vraagt en dat hij een langere straf zou krijgen als hij in Nederland vervolgd zou worden." Maar voorlopig is ook deze oplichter, net als die van Ellen, nog op vrije voeten.

De slachtoffers uit de Netflixdocumentaire The Tinder Swindler hebben een GoFundMe-pagina opgericht om zo hun schulden af te betalen. Van de benodigde 600 duizend pond is nu ruim 50 duizend pond opgehaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore