Internationale pizzadag

Pizzaovens voor thuis populair: 'Hoe heter hoe beter'

09 februari 2022 13:43 Aangepast: 09 februari 2022 22:01
Pizzabakker Simon Giaccotto Beeld © EditieNL

Een krokante korst, tomatensaus en gesmolten kaas. Steeds meer mensen bakken thuis pizza's in speciale pizzaovens. In 2021 zijn die ovens een stuk vaker verkocht dan in het jaar daarvoor. Maar heb je dat echt nodig om een lekkere pizza te maken?

Steeds meer pizzaliefhebbers hebben thuis een steenoven staan. Volgens Bol.com is de verkoop van die ovens vorig jaar gestegen met tweehonderd procent ten opzichte van 2020. "Door corona waren de restaurants dicht en gingen mensen thuis restaurantje spelen", zegt horecatrendwatcher Vincent van Dijk tegen EditieNL. "Voor bezorgrestaurants is de pizza een van de belangrijkste gerechten, maar die komen nooit lekker aan. Dus dit is het alternatief."

Baktijd

De meeste huishoudens hebben een oven die tot ongeveer 250 graden kan. Een speciale steenoven kan wel tot 450 graden. Een goede hete oven is heel belangrijk voor een pizza, vertelt pizzabakker Simon Giaccotto. "Hoe heter hoe beter, want dan hoeft de pizza minder lang in de oven. Dat is goed voor de ingrediënten." Het meeste pizzabeleg bevat namelijk vocht. Door de hitte van de oven verdampt dat vocht en dat neemt de smaak weg. "Door de pizza korter in de oven te doen, behoud je de dus kwaliteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie bezorgt pizza na ongeval pizzakoerier: 'Was nog warm'

Ook zonder steenoven kun je thuis een goede pizza bakken, maar daar heb je wel iets voor nodig: een pizzasteen. "Dat is een soort dikke tegel waarop je de pizza legt in de oven", vertelt Giaccotto. De pizzasteen zorgt naast de hete lucht in de oven ook voor contactwarmte, waardoor de pizza sneller warm wordt. ''Dat halveert de baktijd en dat is een groot voordeel."

Liefhebbers

De pizzabakker waarschuwt wel dat een goede oven nog maar het halve werk is. Voor een lekkere pizza is de bodem minstens zo belangrijk. Zo heb je goed bloem nodig en moet je het deeg met je handen uitslaan voor luchtigheid en een knapperige korst. Ook moet het deeg lang rijzen. "Pizzabakken is echt een ambacht en kost veel tijd. Het is daarom voor de echte liefhebbers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore