Ga naar de inhoud
Landgoed de Wielewaal

Gemeente wil 'Philips-landgoed' voor 29 miljoen kopen: 'Historische waarde'

De villa werd vroeger bewoond door Frits Philips Beeld © Gemeente Eindhoven

Het voormalig huis met bijbehorend natuurgebied van Frits Philips genaamd De Wielewaal wordt voor 29 miljoen gekocht door de gemeente Eindhoven. De gemeente is daarmee in een klap 142 hectare bos, natuurgebied en een villa rijker. "Erfgoed dat bij Eindhoven hoort."

De gemeenteraad van Eindhoven moet er nog even "ja" tegen zeggen. Maar als dat gebeurt dan is de stad eigenaar van een natuurgebied ter grootte van drie keer het Vondelpark.

De villa en het bijbehorende landgoed zijn nu nog in handen van ondernemer Marc Brouwers. Hij is blij dat het gebied met de verkoop toegankelijk wordt voor het publiek. "Het is een prachtige plek, met daarop bijzonder erfgoed dat hoort bij Eindhoven", laat hij in een persbericht weten. "Ik vind het geweldig dat de Eindhovenaren hier straks kunnen rondlopen en kennis kunnen maken met een deel van hun historie, die zo lang verborgen is gebleven."

Oplossing
Lees ook:
Oplossing woningmarkt: 65-plusser, wees solidair en verkoop je huis aan een jongere

Wat hij ook geweldig zal vinden is dat hij een slordige 29 miljoen euro voor het landgoed krijgt. De gemeente legt dit bedrag neer om meer groen aan de stad te geven. "Door de verdichting van de bestaande stad wordt de behoefte aan aantrekkelijke groene openbare leefruimte, natuur en water alleen maar groter. Want groen en natuur zijn randvoorwaarden voor een gezonde groei van de stad. Het is dan ook nadrukkelijk níet de bedoeling dat er woningbouw plaats gaat vinden op het landgoed."

Daarnaast heeft het landgoed een belangrijke historische waarde voor de stad. Dat een landgoed gekocht wordt door een gemeente komt volgens de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL) vaker voor.

Historisch erfgoed

"Een mooi voorbeeld is Landgoed de Paauw in Wassenaar", zegt voorzitter SKBL René Dessing. "Maar ook in steden als Vught en Ommen (Overijssel) is de gemeente eigenaar van een buitenplaats. Wij vinden het daarin wel belangrijk dat het historische erfgoed in stand wordt gehouden en het niet bijvoorbeeld word volgebouwd met woningen."

Landgoederen in Nederland

Nederland telt 5648 NSW landgoederen. Dat zijn landgoederen die de status van de Natuurschoonwet bezitten. Een landgoed bestaat vaak uit een landhuis met omringende bossen en agrarische gebieden waarvan de opbrengst bijdraagt bij de instandhouding van het geheel. Voor een NSW-landgoed moet men tenminste 5 hectare land bezitten. Het grootste particuliere landgoed in Nederland is De Twickel in Ambt Delden. Dat is bijna zeven eeuwen oud en 4.400 hectare groot.  

Zelf woont Dessing ook op een landgoed: op Huis Landfort – dat is een historische buitenplaats die dateert uit 1434. "Het zal in de toekomst te bezoeken zijn. Ik denk dat we sinds de coronapandemie in heel Nederland steeds meer de waarde en het belang van dit soort oude buitenplaatsen en landgoederen zijn gaan inzien. Dit soort kastelen, buitenplaatsen en landgoederen zijn vaak eeuwenoud. Het zijn prachtige plekken met vaak een bijzondere geschiedenis en waardevol historisch groen dat bewaard moeten blijven voor volgende generaties zoals voorgaande generaties ze aan ons hebben overgedragen."

Deze video werd gemaakt om Landgoed de Wielewaal te verkopen.