Lichaamstaal

Poetin en Macron aan meterslange tafel: 'Letterlijk op afstand gezet'

09 februari 2022 11:31 Aangepast: 09 februari 2022 18:17
Beeld © ANP

Een ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Russische president Vladimir Poetin zorgde deze week voor grote hilariteit op Twitter. De regeringsleiders zaten namelijk tegenover elkaar aan een meterslange tafel. Die tafel gebruikt Poetin wel vaker om gesprekken aan te voeren. En aan die situatie en zijn lichaamstaal is een hoop af te lezen.

Het is een apart gezicht, zo ver zitten Poetin en Macron uit elkaar. Het gaf een hoop mensen inspiratie om met Photoshop varianten van de foto te maken. Zo werd de tafel omgetoverd tot een wip, een schaatsbaan of een tennisbaan, vond het laatste avondmaal er plaats of kreeg Macron een megafoon in zijn hand.

Op afstand gezet

Voer voor grappen dus, maar volgens diplomatiek deskundige Robert van de Roer is het inzetten van de lange tafel een doordachte zet geweest. "Deels door covid, Poetin is daar heel streng in, maar er is ook verder over nagedacht. De tafel was symbolisch: Poetin heeft Macron op afstand gezet", zegt hij tegen EditieNL. "Je zag ook hoe Macron de kamer binnenkwam, dat was geen warme ontvangst."

Alle details tellen bij de Rusissche president. "Bij Poetin is niks aan het toeval overgelaten", zegt Van de Roer. Daar zijn meer voorbeelden van. "Hij heeft eerder zijn hond los laten lopen bij Angela Merkel, wetende dat zij als de dood is voor honden."

Volgens de diplomatiek deskundige doet Poetin dat niet zomaar. "Hij is een vechtersbaas en wil laten zien: ik ben een sterke man en ik heb jou niet nodig. Poetin laat ook vaak mensen wachten. Rutte zal dit niet doen."

Lichaamstaal

De omgeving is een onderdeel van non-verbaal gedrag waar volgens lichaamstaaldeskundige Trineke Kroeze veel uit op te maken is. "Je hebt meerdere dimensies: hoe je je kleedt bijvoorbeeld. De ruimte waarin je bent is ook zo'n dimensie. Je kan iemand in een warme ruimte ontvangen of je creëert een afstand, zoals Poetin nu doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macron bezoekt Moskou voor crisisoverleg én zichzelf

Je hebt ook nog de lichaamshouding. "Je ziet in de houding van mensen vaak dat ze contact willen of willen verbreken. Mensen met een gebogen lichaam naar iemand toe, hebben vaak een dienstbaar karakter. Bij een rechte rug, wordt een eigen boodschap verteld." Als je achterover zit, onttrek je jezelf aan een gesprek. "Poetin zat nu voorover gebogen, dat was opvallend."

Aan de lichaamstaal van Macron ziet Kroeze ook wel iets: "Hij zit met zijn benen gekruist, dat zie je vaak bij mensen bij een soort spanning." Het zijn dus dingen waar je in je lichaamstaal op kunt letten als je in zo'n situatie komt. "Als je wil laten zien hoe sterk je bent, kan je ervoor zorgen dat iedereen naar je kijkt, of jezelf groter maken in je stoel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore