Stikstofuitstoot

'Hondendrol kan schade aanrichten aan de natuur'

08 februari 2022 16:14 Aangepast: 08 februari 2022 16:17
Ecoloog Wieger Wamelink Beeld © EditieNL

Hondenpoep kan niet alleen voor overlast zorgen, maar ook nog eens de natuur beschadigen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. De uitwerpselen stoten namelijk stikstof en fosfor uit en dat kan schade aanrichten. Helpt het om de voeding van je trouwe viervoeter aan te passen?

Volgens de Belgische onderzoekers kunnen de voedingsstoffen die de honden achterlaten in hun uitwerpselen een negatief effect hebben op de lokale biodiversiteit. In de onderzochte natuurgebieden - waar veel honden uitgelaten worden - is de stikstofuitstoot van de honden in de onderzochte gebieden jaarlijks maar liefst 11 kg per hectare. Dat is veel, want de totale stikstofuitstoot in het land komt jaarlijks gemiddeld uit op 22 kg per hectare.

Aan de lijn

Ook ecoloog Wieger Wamelink van de Universiteit Wageningen houdt zich al een tijd bezig met de vraag wat voor schade hondenpoep aanricht. "Ik ben blij dat dit onderzoek nu gedaan is, want we doen veel onderzoek naar stikstof die in de natuur terecht komt, maar daarin worden hondendrollen vaak vergeten", zegt Wamelink tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hondenbescherming waarschuwt: infectie via slak kan honden fataal worden

Arthur Hartman van Yarrah Dierenvoeding Arthur Hartman van Yarrah Dierenvoeding

Terwijl het dus wel degelijk effect heeft op de natuur. Wamelink denkt dat het veel uitmaakt hoe honden worden uitgelaten. "Als honden loslopen dan worden de uitwerpselen verspreid in een groot gebied." Hij denkt daarom dat het beter is als honden aan de lijn zitten en op een smalle strook hun behoefte doen. "Dan komt daar veel terecht. Anders tast je het hele gebied aan."

Voeding aanpassen

Honden stoten stikstof uit door hun voer. "Het zijn carnivoren: via brokken en vlees krijgen ze veel eiwitten binnen en daar zit relatief veel stikstof in", legt de ecoloog uit.

Op dierenvoeding is veel aan te passen, zegt kwaliteitsmanager Arthur Hartman van Yarrah Dierenvoeding. "Je kunt kiezen voor hondenvoer met goed opneembare eiwitten. Dan poept de hond minder", zegt hij. Daarvoor moet je zelf goed naar de voedingsstoffen kijken. "Er staat vaak wel op de verpakking dat er eiwitten inzitten, maar niet of die opneembaar zijn. Hydolisaat is bijvoorbeeld een dierlijk eiwit dat slecht opneembaar is. Je eet dan veel, maar poept ook veel uit. Dat wil je niet hebben: je wil dat een dier echt wat heeft aan zijn voeding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is deze nog vers? Boa's gebruiken warmtecamera's voor hondendrollen

Ecoloog Wieger Wamelink denkt dat je met voeding zeker iets kunt bereiken. "Maar ik heb liever dat mensen de hondenpoep opruimen. Dan houden we alleen urine over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore