Ga naar de inhoud
Oudere sporters

Grijze haren op de Olympische Spelen: 'Topsporters gaan langer door'

Hanno van der Loo, hoofdredacteur Sportgericht Beeld © Hanno van der Loo

Sven Kramer, Ireen Wüst en Churandy Martina. Het kan je zomaar opgevallen zijn dat deze topsporters niet meer piepjong zijn. En zij zijn geen uitzonderingen. Wordt het normaler om ouder te zijn in de topsport? En hoe kan dat?

De 35-jarige schaatsers Kramer en Wüst doen nog altijd mee aan Olympische Spelen. Ook de 37-jarige atleet Churandy Martina is voorlopig nog niet van plan om te stoppen. De Duitse schaatsster Claudia Pechstein is zelfs al 49. Maar niet alleen in de schaats- en atletiekwereld zitten er 'oudere' sporters tussen. Wielrenner Alejandro Valverde is 41 jaar, Gianluigi Buffon keept nog door op zijn 44e en de 35-jarige Rafael Nadal won afgelopen week de Australian Open.

Inmiddels
Lees ook:
Inmiddels 200 coronabesmettingen bij Winterspelen Beijing

Volgens Hanno van der Loo, hoofdredacteur van het vlakblad Sportgericht gaat het bij een aantal van deze topsporters om uitschieters. Toch is er sinds de Olympische Zomerspelen in 1992 in Barcelona een stijging te zien in leeftijd. "De gemiddelde leeftijd op de Zomerspelen is vanaf toen wel omhoog gegaan met twee jaar", zegt Van der Loo tegen EditieNL.

Vooral bij tennis is de trend te zien. "Vanaf 1990 is de leeftijd echt hard omhoog geschoten." Ook bij atletiek komt het vaker voor dat dertigers in de topsport blijven, zegt hij.

Betere zorg

Van der Loo denkt dat het vooral door de verbeteringen in de zorg komt. "Kijk maar naar Nadal. Hij was totaal niet fit, maar staat vervolgens toch op de Australian Open. De professionalisering loopt." Waar een blessure eerder einde carrière had betekend voor een topsporter, is het nu de moeite waard om te revalideren en verder te sporten, ziet de hoofdredacteur.

Oud-tophockeyster Kim Lammers bevestigt dat: "Je kan steeds beter genezen na een blessure. Ik vind het bizar wat er allemaal is verbeterd, ook in het hockey."

Tailor-made

Geld speelt ook een belangrijke rol. "Vroeger waren sporters echt amateurs, nu verdienen ze genoeg geld met hun sport'', legt Roald van der Vliet, manager InnoSportLab, uit. "Daardoor is het niet meer nodig om een andere baan te zoeken tijdens of na het sporten om van te kunnen leven. Dat drijft de leeftijd op."

Een derde factor die meespeelt is dat alles meer 'tailor-made' is, denkt Van der Vliet. Dat betekent dat de trainingsprogramma's worden afgestemd op de sporter. Ook dat ziet oud-hockeyster Lammers terug in de praktijk: "Vroeger deden wij een krachtprogramma en dat was dan voor iedereen. Nu worden de sporters individueel getest. Je houdt het dan langer vol."