Ga naar de inhoud
Olympische Winterspelen

Na 46 jaar kunstschaatst Nederland weer mee: 'Sport wordt populairder'

Lindsay van Zundert is de eerste Nederlandse kunstrijdster in 46 jaar die naar de Spelen gaat Beeld © ANP

De Olympische Winterspelen zijn afgelopen week van start gegaan in Peking. Waar we het op langeafstandsschaatsen vaak goed doen, zijn de Nederlanders in de kunstschaatstop ver te zoeken. Daar komt misschien wel verandering in tijdens deze Spelen. Voor het eerst sinds 1976 doet er namelijk weer een Nederlandse kunstrijdster mee. "Het is niet zo populair omdat er niet veel aandacht aan wordt besteed op tv."

Het heeft lang geduurd: in 1976 was Dianne de Leeuw de laatste kunstrijdster die op de Olympische Spelen uitkwam voor Nederland. Na 46 jaar is er met de 17-jarige Lindsay van Zundert eindelijk weer een kunstschaatsster die zich wist te plaatsen.

Doordat we al zolang niet tot de top behoorden, is er in ons land ook niet veel aandacht voor de sport. "Kunstschaatsen wordt in Nederland overschaduwd door langebaanschaatsen", vindt Femi van Halen van kunstschaatsvereniging KVM on Ice. "Het is niet zo populair omdat er niet veel aandacht aan wordt besteed, bijvoorbeeld op tv."

Populairder door Spelen

Lange tijd hadden we niemand die ons land kon vertegenwoordigen. De sport is door het kostenplaatje ook niet voor iedereen weggelegd. "Het is een dure sport, je bent een paar honderd euro kwijt aan één les en dan hebben we het nog niet over de kleding of de schaatsen", zegt Van Halen. "De Stichting Kunstrijden Nederland is begonnen met het investeren in jonge schaatstalenten en toen ging je merken dat er meer vraag naar de sport was."

Winterspelen
Lees ook:
Winterspelen in 'superbubbel' beginnen vandaag officieel

Ze denkt dat de Spelen wel bijdragen aan de populariteit van de sport. "Ik merkte ook een grote opkomst tijdens het programma 'Sterren dansen op het ijs', dus ik denk dat de Winterspelen hier ook invloed op gaan hebben."

Dat hoopt ook kunstrijdster Myrthe Murk (20), die shows en Nederlandse kampioenschappen schaatst. "Ik vind het jammer dat er niet veel van bekend is in Nederland", zegt ze tegen EditieNL. "Wel reageren mensen enthousiast als ik vertel dat ik op kunstschaatsen zit. Juist omdat je het in Nederland niet vaak hoort, vindt iedereen het heel leuk."