Ga naar de inhoud
Truck Toilet

Hoge nood onder truckers: Herman komt met toilet voor in vrachtwagen

Het toilet zit in een lade onder het bed Beeld © Herman Ribberink

Hoge nood, maar geen toilet in de buurt. Elke vrachtwagenchauffeur is bekend met het probleem, zegt oud-trucker Herman Ribberink. Daarom komt hij met een oplossing: een toilet speciaal voor vrachtwagens. "Zonder dat het gaat stinken."

"Ik weet zeker dat elke chauffeur wel een moment heeft gehad waarop-ie naar de wc moest maar niet kon", zegt Ribberink tegen EditieNL. "Bijvoorbeeld omdat je in de file staat of omdat er gewoon niets in de buurt is. Tja, dan ben je wel genoodzaakt om het in de berm te doen. Dat is niet alleen vies, maar eigenlijk gewoon onmenselijk."

Onveilig

Voor vrouwen is het probleem nog groter. "Niet alleen gaat het voor hen minder makkelijk, maar voor hen kan het ook onveilig voelen om midden in de nacht ergens buiten te gaan zitten. Ook voor mensen met darmproblemen kan ons toilet een uitkomst zijn."

Vrachtwagenchauffeur
Lees ook:
Vrachtwagenchauffeur moet een nieuw imago: 'Het beroep is veranderd'

Het Truck Toilet bestaat uit een bril met daarin een verwisselbare zak. Hij zit in een soort lade die met vier boutjes in elk soort vrachtwagen geïnstalleerd kan worden, onder het bed van de chauffeur.

Het concept is simpel: "Je schuift de lade uit en doet je behoefte. Daarna gooi je er wat poeder bij dat ervoor zorgt dat de boel in gelei verandert. Hierdoor ruikt het fris en zit je dus met zo min mogelijk stank in de cabine."

Luchtdicht afgesloten

Vervolgens doe je de deksel erop en druk je die flink aan, waardoor de uitwerpselen luchtdicht worden afgesloten. "Dat is fijn, want daardoor hoef je niet midden in de nacht de vrachtwagen uit om het zakje weg te gooien. Dat kun je prima de volgende ochtend doen als je in de buurt van een vuilnisemmer bent."

De allereerste wc voor in de vrachtwagen is dit niet: er zijn al chauffeurs die een chemisch toilet hebben. Toch is dat volgens Ribberink niet ideaal. "Daar zitten vloeistoffen in en die kunnen gaan lekken. Die van ons is bovendien gemaakt van gerecycled materiaal."

Binnenkort te koop

Op dit moment wordt er nog aan het definitieve ontwerp gewerkt. Vermoedelijk is het Truck Toilet over twee maanden te koop. Er is ook een versie voor bestelbusjes.