Contacten, locaties en persoonlijke gegevens: jouw auto weet ze waarschijnlijk allemaal op te noemen. Door onder andere navigatie en bluetooth verzamelt de autofabrikant belangrijke data zonder dat je weet wat daarmee gebeurt. En daar moet verandering in komen, vindt de ANWB.
Steeds meer auto’s zijn voorzien van parkeersensoren, camera’s, navigatie, bluetooth en andere technische snufjes. Al deze technologieën maken het autorijden comfortabeler, maar verzamelen ook zonder dat je het weet data over jou en jouw rijgedrag. Denk daarbij aan telefoongegevens, de routes die je rijdt, waar je staat geparkeerd en welke technische problemen de auto heeft. Dat krijgt de autofabrikant allemaal in handen, zonder dat je het weet of daar toestemming voor hebt gegeven.
De ANWB heeft een brief gestuurd naar de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Daarin vraagt de organisatie om wetgeving die ervoor zorgt dat de informatie niet zomaar gedeeld mag worden. "De eigenaar van de auto moet de baas worden", zegt Markus van Tol van de ANWB. "Je moet zelf kunnen bepalen wat er met de data gebeurt."

Auto’s verzamelen elke dag miljoenen gegevens. ''Het worden rijdende computers'', zegt Carlo Brantsen, hoofdredacteur CARROS Media tegen EditieNL. Hij denkt dat het voorlopig nog niet afgelopen is met de nieuwe data-verzamelende technologieën. ''Veel auto’s hebben bijvoorbeeld ook al camera’s om het wegdek en de verkeersborden in de gaten te houden.''

Bij nieuwere auto's heeft een garage autodata nodig om te kunnen zien wat er mis is. ''In het zwartste scenario deelt jouw auto die data niet met een garagebedrijf dat jij kiest, maar met de autofabrikant. Die verwijst je dan door naar een merkdealer of specifieke garage'', vertelt Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB. Autogebruikers worden daardoor verplicht tot duur onderhoud bij adressen die zijn aangewezen door de autofabrikant.
Voordelen
Dat de auto data kan delen met een garage heeft ook voordelen. Met een computer kan een monteur precies zien wat er kapot is en waar gesleuteld moet worden. Het verbetert de auto ook op andere gebieden als veiligheid, milieu en gebruiksvriendelijkheid. ''Al die technieken voorkomen dat jij zomaar op een fiets klapt. Ook stoot de motor van de auto minder CO2 uit", zegt Brantsen.

Maar mag die data zomaar gedeeld worden? Volgens Brantsen is dat een mondiaal vraagstuk op het moment. ''Want is die data van de gebruiker of de fabrikant?"
De Europese Commissie buigt zich momenteel over deze vraag. In de loop van dit jaar wordt er besluitvorming verwacht.
Omdat er nog geen regelgeving is, kun je als consument nog weinig doen tegen de verspreiding van je data. "Dan moet je een oude auto kopen, waar dit allemaal niet speelt", zegt de hoofdredacteur van CARROS Media.