Ga naar de inhoud
Coronaproject

Oscar spaart foto's van omleidingsborden: wie helpt hem het alfabet af te maken?

Oscar hoopt op tips om de laatste letters te vinden Beeld © EditieNL

I, L, Q en Y. Dat zijn de letters waar Oscar Kocken naarstig naar op zoek is. Hij is in coronatijd begonnen met het sparen van foto's van gele omleidingsborden. Inmiddels is zijn alfabet bijna compleet. "In het ergste geval ben ik bereid naar de andere kant van Nederland te rijden."

­Het idee voor zijn project ontstond jaren geleden, toen Oscar ineens een geel bord met een X tegenkwam. "Dat viel me meteen op. Hoe vaak zie je die letter nou?", vertelt de 38-jarige Utrechter aan EditieNL. Hij was op dat moment verliefd op iemand. "Ik dacht: als ik nou meer letters verzamel heb ik er straks misschien genoeg om een liefdesbrief te schrijven."

Lockdownhobby

Hij is er destijds niet meteen mee aan de slag gegaan. "Welke gek reist nou heel Nederland af op zoek naar borden?" Maar toen werd de eerste lockdown ingevoerd. Oscar – die werkzaam is in het theater – kwam verplicht thuis te zitten en had ineens zeeën van tijd. "Zoals heel Nederland ben ik flink gaan wandelen. Onderweg kwam ik soms van die gele borden tegen. Die heb ik op de foto gezet. Zo is het mijn coronaproject geworden."

Van
Lees ook:
Van Nooitgedacht naar Boerenhol: Bram fietste langs alle Nederlandse plaatsen

Langzaam werd hij steeds fanatieker. Zo fanatiek zelfs dat hij inmiddels nog maar vier letters mist. Hij hoopt dat mensen hem de gouden tip kunnen geven waar hij de I, L, Q en Y kan vinden. "De letter verwijst naar de plek waar de omleiding naartoe gaat. Dus als er een omleiding naar de Neude in Utrecht is, staat er een N op."

Hij gaat verder: "Het stomme is dat ik een keer een Y ben gepasseerd toen ik langs een omleiding bij Yrseke reed. Maar ja, het is ook zo wat om de auto langs de snelweg stil te zetten voor een foto van een omleidingsbord. Nu baal ik er wel van. Maar ja, ik weet in ieder geval dat-ie bestaat."

Oscar vreest het meest voor de Q. "Ik ben dan ook best bereid daar een stukje voor te rijden. Als ik naar de andere kant van het land moet maak ik er wel een uitstapje van. Met foto's van anderen neem ik geen genoegen. Dan kan ik net zo goed googelen."

Liefdesbrief

Of die liefdesbrief er nog gaat komen? "Nou, de verliefdheid van toen is nu voorbij", lacht Oscar. "Op dit moment is er even niemand om de brief aan te richten. Maar het lijkt me nog steeds leuk om 'm te maken. Misschien heb ik iemand gevonden tegen de tijd dat het alfabet compleet is."