Ook weinig vrouwelijke paginamakers

Mannen domineren Wikipedia: nog geen 19 procent gaat over vrouw

12 februari 2022 12:18
Lucy draagt als 'Wikipediaan' fanatiek bij aan het platform Beeld © EditieNL

Als je iets opzoekt op internet is de kans groot dat je op Wikipedia belandt. Maar uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat je daar vooral informatie over mannen kunt vinden. Op de Nederlandse variant van de online encyclopedie gaat slechts 18,5 procent van de biografieën over vrouwen. Ook heeft de site een stuk minder vrouwelijke dan mannelijke bijdragers. "Mannen schrijven liever over mannen."

Van de paginamakers van Wikipedia – ook wel Wikipedianen genoemd – is slechts 10 procent vrouw. Daarvan is Lucy er één. Onder de username Mx Lucy is ze er dagelijks te vinden. "Ik denk dat ik iedere werkdag wel bezig ben met Wikipediapagina's. Het is echt mijn hobby en mijn passie geworden", vertelt ze aan EditieNL.

Mannen schrijven over mannen

Ze schrijft het liefst biografieën. "Dat vind ik het leukst. Mijn voorkeur gaat uit naar Twentse dames, daar is weinig aandacht voor. Ik duik dan boeken in op zoek naar vrouwen die nog niet op de lijst voorkomen", vervolgt Lucy. Ook zij ziet namelijk dat er weinig biografieën over vrouwen op de site staan. "Er zijn weinig vrouwelijke editors en mannen schrijven liever over mannen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar geveild als NFT

Wikipedia is ook volgens historica Els Kloek een mannenwereld. Het is haar eerder al opgevallen dat er minder biografieën zijn van vrouwen dan van mannen. "Terwijl er genoeg zijn om over te schrijven", weet ze uit ervaring. Zelf schreef ze een vrouwenlexicon met daarin meer dan 2000 biografieën van vrouwen.

De rol van vrouwen in de geschiedenis speelt mee in het feit dat ze minder vertegenwoordigd zijn. "Vrouwen mochten weinig en hadden dus minder macht en aanzien dan mannen. Er waren wel veel vrouwelijke podiumkunstenaressen, maar een artiest wordt sneller vergeten en eindigt minder snel in geschiedenisboeken." De inhaalslag van vrouwen naar topposities is volgens Kloek nog helemaal niet zo lang gaande.

Vrouwen in de hoofdrol

Meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen is ook op een platform als Wikipedia belangrijk, vindt Kloek. "Er zijn allerlei vergeten geschiedenissen die het waard zijn om verteld te worden, waar vrouwen een hoofdrol in spelen", zegt ze. "De eerste romanschrijfster was een vrouw en ook in de tachtigjarige oorlog speelden ze een rol." Kloek pleit voor meer vrouwelijke makers op Wikipedia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wikipedia bestaat 20 jaar: 250.000 schrijvers per maand

Het verschil tussen mannen en vrouwen op Wikipedia uit zich in meer dan de hoeveelheid biografieën. "Als je op 'arts' zoekt, staat er vaak een foto van een mannelijke arts, en in de tekst staan verwijzingen naar mannelijke artsen", zegt Wikipediaan Lucy.

Vrouwen toevoegen

Ze vindt het belangrijk dat daar verandering in komt. "Ik wil dat jonge meisjes weten dat ze opties hebben, dat ze kunnen worden wie ze willen en dat we niet leven in een wereld die is gemaakt door mannen. Dat is mijn drijfveer." Ze let er zelf ook goed op als ze dingen toevoegt. "Ik voorzie graag bestaande biografieën – ook die van mannen – en onderwerppagina's van linkjes en foto's van vrouwen, zodat er een netwerk van linkjes bestaat die naar die vrouwen toegaat."

Ook vrouwelijke hobby's en onderwerpen moeten volgens Lucy beter beschreven worden. "Een luiertas heeft geen eigen pagina terwijl echt alles wat met voetbal motorsport en autorijden te maken heeft prima wordt bijgehouden", zegt ze. Daarom zijn er in haar ogen meer vrouwelijke makers nodig. "Dat betekent dat je meer kennis toevoegt en de kennis van een vrouw is anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore