Ga naar de inhoud
Elon Musk

Privéjet niet zo privé: 'Je bent altijd te traceren'

Een privéjet vandaag op Schiphol Beeld © EditieNL

Elon Musk heeft een 19-jarige Amerikaanse student 5000 dollar geboden om het twitteraccount stop te zetten waarop de student de locatie van Musks privéjet volgt. Ook in Nederland vliegen er mensen met een privévliegtuig. Zijn die zo makkelijk te traceren?

De Amerikaanse student Jack Sweeney heeft een account op Twitter dat automatisch tweet wanneer het vliegtuig van Elon Musk opstijgt of ergens landt. Tot onvrede van Elon Musk, die hem het geldbedrag bood om ermee te stoppen. Sweeney wees het in zijn ogen te lage bedrag af, het account is nog steeds online.

Database

Vliegtuigen tracken kan niet alleen door het volgen van zo'n account, er zijn allerlei apps voor. "Je hebt vier bekende apps, waarvan Flightradar het meest gebruikt wordt", vertelt luchtvaartdeskundige Menno Swart. "Die heeft de beste dekking, tot aan de woestijn." De apps werken met de signalen die vliegtuigen uitzenden. "Vervolgens wordt het gekoppeld aan een database."

Transavia
Lees ook:
Transavia gaat friet verkopen in de lucht: 'Hopelijk wel knapperig'

Wie niet op de app wil, kan contact zoeken om eraf gehaald te worden. "John de Mol en Max Verstappen hebben een privéjet, die hebben daarover gemaild met Flightradar. Maar op andere sites kan het nog steeds", legt Swart uit. Als je weet welke code bij welk vliegtuig hoort, blijven ze gewoon te volgen. Op de site ADS-B Exchange wordt dit soort data allemaal bijgehouden. Met de zogenoemde HEX Code van een vliegtuig kun je opzoeken waar het is. "Je voorkomt dat alleen als je een militair vliegtuig hebt."

Traceerbaar

Elk vliegtuig dat in de lucht hangt, is traceerbaar, zegt ook Stefan van den Hurk van Global Aviation. Het bedrijf verhuurt privéjets. "De mensen die met ons vliegen doen het voor vakanties en voor zaken. Verder is het veel zakelijk verkeer", vertelt Van den Hurk. Toch vindt hij dat de privacy van privéjets best goed gewaarborgd wordt. "Straks zie je een bepaald vliegtuig van ons opstijgen, maar je hebt geen idee wie er aan boord is. Iemand die miljonair is, die huurt een keer een privéjet en daar houdt het mee op."

Want het hebben van een eigen vliegtuig is erg duur. Wie wel zo'n eigen vliegtuig heeft, zal ook zijn naam daaraan verbonden hebben. En dan zal je, net als Elon Musk, nou eenmaal altijd traceerbaar zijn. "Je mag en kan dat niet uitzetten."