Ga naar de inhoud
Storm

Sorry, mijn naam is Corrie: 'Ik krijg de hele dag al appjes'

Corrie Brouwer (56) en Corrie Goeman (45) Beeld © Privéfoto's

Je ontkomt er vandaag niet aan: storm Corrie. Hoewel ze hier en daar wat schade heeft aangericht, is ze tamelijk onschuldig. De storm lijkt vooral goed voor memes en gesprekken over de naam Corrie. Waar komt het imago van de naam vandaan?

Vrouwen die Corrie heten staan vandaag volop in de aandacht. En dat merken ze maar al te goed, zo laten een aantal Corries in gesprek met EditieNL weten. "Vandaag ontploft mijn telefoon. Ik krijg allemaal appjes", laat de 56-jarige Corrie Brouwer uit Apeldoorn weten.

Ook Corrie Goeman (45) uit Nootdorp krijg veel berichtjes. "Of het nou wel nodig is dat ik het zo hard laat waaien, of ik niet binnen kan blijven en of ik corona niet weg kan blazen", zegt ze. Maar het toppunt was volgens haar de opmerking van haar man. "Hij zei tegen zijn collega's dat zij nu misschien een dagje last hebben van Corrie, maar hij al twintig jaar. Leuk hè!"

Bingo en Facebook

Of het leuk is dat de storm Corrie heet? Dat vindt de 88-jarige Corrie Kruit uit Leiden wel. Ze had stiekem liever vorst gehad, maar vindt de vernoeming toch leuk. "Ik vind het geweldig hoor. Ik geniet altijd van het weer, ook al is het slecht."

Ook op Twitter ontkom je niet aan berichten over Corrie. En die gaan lang niet altijd over de storm zelf. Ze gaan ook over 'het stereotype' Corrie. Van een rijinstructeur die zware shag rookt tot een vrouw die uitblinkt in huishouden: allerlei Corries komen voorbij.

Maar hoe zit het echt? Dat verschilt uiteraard, maar de Corries die EditieNL sprak werken bijvoorbeeld bij de GGD of in het ziekenhuis. En Corrie de Gruijl (61) houdt van dieren, zit graag op Facebook en is dol op sporten. "Ik ga ook graag naar de bingo."

Oudere vrouw

Een gezellige, leuke en grappige vrouw, dat is waar taaldeskundige Marc van Oostendorp aan denkt bij de naam Corrie. Dat heeft er volgens hem vooral mee te maken dat het een ouderwetse naam is. "Er zijn eigenlijk geen baby's meer die Corrie heten, dat is al een paar decennia zo. Dus je denkt al gauw aan een oudere vrouw."

Corrie in het verleden

De naam Corry/Corrie was razend populair in de jaren veertig met een piek in 1940. Toen werden er zo'n honderd baby's Corrie genoemd. En eigenlijk waren er veel meer. In die tijd registreerde je namelijk alleen de geboortenaam en dat was Cornelia. De Cornelia's werden in die tijd Corrie of Nellie genoemd. De populariteit van de namen kelderde flink vanaf de jaren zeventig.

Bron: Meertens Instituut

Een andere reden waarom we een bepaald beeld hebben bij de naam Corrie, is volgens Van Oostendorp omdat de naam volks klinkt. "Daardoor heeft het meer een gezellige associatie." Bovendien bestaan er clichés over vrouwen uit vroegere generaties. Dat zij altijd thuisbleven om voor de kinderen te zorgen en het huishouden draaiende te houden bijvoorbeeld. Ook daar associëren we de – dus vaak wat oudere – Corrie mee.

Bekende Corries

Ook dragen bekende Corries uit het verleden bij aan onze beeldvorming. "Er zijn een paar Corries geweest die grappig en pittig waren. Cabaretière Corry Vonk bijvoorbeeld", zegt Van Oostendorp. Een generatie daarna kwam actrice Corrie van Gorp. "Die stond naast André van Duin en was een beetje hetzelfde type als Corry Vonk."

Dit
Lees ook:
Dit is dé Corrie naar wie de storm is vernoemd: 'Moest lachen toen ik het hoorde'

Volgens de taaldeskundige denken we bij een naam bewust of onbewust aan mensen die we kennen. "Sinds een aantal jaar worden jongens nooit meer Joran genoemd." Hij doelt op moordenaar Joran van der Sloot. "Je denkt dan aan iemand die je onaangenaam vindt, het is niet dat Joran een lelijke naam is."

Imagoverandering?

Of de storm die door Nederland raast het imago van de naam gaat veranderen? "Ik ben bang dat deze storm zo weinig indruk maakt. Mensen zullen aan het eind van het jaar niet eens meer weten dat deze storm er was", zegt Van Oostendorp. "Mijn beeld van Corrie is dat ze een lief, vriendelijk mensje is. En dat blijft zo."