Wateroverlast Limburg

Honderd kilometer drijvende koe inspiratie voor kinderboek: 'Cadeau voor boer'

31 januari 2022 13:42 Aangepast: 03 juni 2022 11:56
Joes Boonen en de voorkant van haar kinderboek, met illustratie van Debby Peeters Beeld © Yvette Kulkens / illustratie door Debby Peeters

Kun je je het beeld van de drijvende koe in de Maas nog herinneren? Het dier legde honderd kilometer af via het water na de overstromingen in Limburg. Het inspireerde Joes Boonen (45) om er een kinderboek van te maken: Hé koe, waar ga jij naartoe? Maar over wateroverlast en klimaatverandering gaat het niet. "Ik hou er niet van om belerend te zijn."

Koe Leonarda 12 raakte te water in juli 2021. Ze dreef vanuit het Limburgse Echt af naar Escharen in Brabant. Daar werd ze uit de Maas gehaald. Theatermaker Joes Boonen vond het zo'n bijzonder verhaal dat ze er in eigen beheer een kinderprentenboek van besloot te maken.

Vader is melkboer

Dat het boek over een koe gaat heeft trouwens niet alleen te maken met het verhaal van Leonarda 12. "Mijn vader was melkboer, dus ik ben dol op koeien", vertelt Joes lachend. "Ik drink zelf ook heel veel melk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koe 'zwemt' 100 kilometer in hoogwater: hoe is dat gelukt?

De drijvende koe en een voorliefde voor de grazers: het zorgde samen voor het ontstaan van het kinderboek. Een verhaal dat niet echt over hoogwater gaat, maar over een koe die het saai vindt in de wei en op avontuur gaat in het water. "Ze komt daar allemaal dieren tegen", vertelt Joes. Bijvoorbeeld een konijn, die de koe voorstelt om worteltjestaart te proberen. Koe zegt dat ze dat niet lust. "Vervolgens eet ze de hele worteltjestaart in haar eentje op."

Nieuwsgierigheid en nieuwe dingen

En zo gaat er wel meer 'mis'. Denk aan een vis die Koe voorstelt om eens onder water te gaan zwemmen. Koe durft niet, maar de vis oppert om het toch te proberen. "En dan plast de koe in het water. Dat gebeurt kinderen misschien ook wel."

Daarin ligt dan ook de boodschap van het boek: laten zien dat het oké is om dingen op je eigen manier te doen. En dat mag soms fout gaan. "Een koe springt zoals een koe springt, en dus niet als een paard", zegt Joes. "Het gaat over nieuwe dingen en nieuwsgierig zijn; nieuwe dingen doen die een beetje spannend zijn."

Klimaatverandering

Of er in het boek dan helemaal geen ruimte is voor de wateroverlast? "Ik heb er wel over nagedacht en het komt er op een gegeven moment wel in voor." Dan verdrinkt de koe bijna door het hoge rivierwater en zijn alleen haar twee neusgaten nog te zien – dat beeld ging ook rond van de echte koe. "Dan vindt ze het niet meer leuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pascale redde een kalf van de verdrinkingsdood, dier dreigt nu geslacht te worden

Verder worden er niet echt woorden gewijd aan bijvoorbeeld klimaatverandering. "Ik hou er niet van om belerend te zijn", zegt de schrijver. "Maar er staat achter in het boek wel beschreven wat er is gebeurd en hoe het is gegaan." Ook komen er allerlei dingen terug in de illustraties, gemaakt door Debby Peeters. Denk aan een konijntje dat drijft op een matras, ook geïnspireerd op een echte situatie. De plaatsen waar de koe langsdreef komen ook voorbij.

Kraamcadeautje

Joes heeft het boek inmiddels aan meerdere kinderen voorgelegd. Volgens haar reageerden ze leuk. "Wie weet dat er ooit een vervolg komt. De echte koe is nu zwanger, dus dat brengt nieuwe ideeën", vertelt Joes enthousiast. "Ik ben van plan het boek als kraamcadeautje te geven aan de boer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dolle koe blokkeert provinciale weg bij Roermond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore