Ga naar de inhoud
iPhone

Mobiel ontgrendelen met mondkapje op: 'Maakt frauderen makkelijker'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Het is je misschien wel een doorn in het oog: steeds als je je telefoon probeert te ontgrendelen met gezichtsherkenning, lukt het niet door je mondkapje. Apple besloot iets aan het probleem te doen, mét resultaat. In de aankomende versie van iOs (15.4) herkent de iPhone je ook met een mondkapje op. Hoe kan dat?

Met een professionele irisscan kunnen je ogen meer vertellen dan je vingerafdruk, vertelt oogarts Tjeerd de Faber aan EditieNL. Tien keer meer zelfs. Uit de ogen zijn dus zeker genoeg kenmerken te halen om er gezichtsherkenning aan te koppelen. "Ik weet niet welk algoritme Apple gebruikt, maar de kleur en contouren zijn enorm belangrijk."

iPhones
Lees ook:
iPhones binnenkort met mondkapje op te ontgrendelen via Face ID

Ook andere eigenschappen zijn bruikbaar. Denk aan de afstand tussen je ogen en de ruimte tussen je ogen en je wenkbrauwen. "Er zijn een hoop dingen waar Apple kennelijk naar kijkt. Het komt niet alleen op de ogen zelf neer", zegt De Faber. "Het algoritme laat niet zo'n uniek beeld zien als een irisscan, maar het is zeker afdoende om kenmerken uit te halen."

Fraudegevoelig

Sterker nog: het is makkelijker om software te ontwikkelen waarmee een gezicht met mondkapje op wordt herkend, vertelt trendwatcher Sander Duivestein. "Het kapje dekt meer af, dus zijn er minder herkenningspunten nodig om de iPhone te laten ontgrendelen."

Apple
Lees ook:
Apple voegt coronapas toe aan eigen app: makkelijker op te roepen

Maar er zitten ook gevaren in, denkt Duivestein. "Normaal gesproken meet het systeem duizenden punten in je gezicht. Nu zijn er minder meetpunten. Het is makkelijker om mee te frauderen." Maar handig vindt de trendwatcher de nieuwe ontwikkeling in elk geval wel. "Het is natuurlijk irritant als de gezichtsherkenning bij de kassa niet werkt door je mondkapje."

'Beter in geworden'

De technologie kan mensen dus herkennen aan de ogen, maar kunnen wij mensen dat ook? Oogarts De Faber denkt van wel. "In de hersenen heb je een gebied dat er precies voor is om mensen aan een gezicht te herkennen", zegt hij. "Daar zijn we tijdens de coronacrisis nog beter in geworden. Dus niet alleen de telefoon is erop vooruitgegaan – wijzelf ook."