Gelderse Vallei in Ede

Coronapatiënt speelt piano na 80 dagen op de ic: 'Positief effect op herstel'

28 januari 2022 17:51 Aangepast: 28 januari 2022 17:54
Een verpleegkundige speelde met de man mee Beeld © Gelderse Vallei

Na tachtig dagen op de intensive care te hebben gelegen had een coronapatiënt van het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede maar één wens: piano spelen. Dit mocht hij dan ook direct in het ziekenhuis doen. Ook aan zijn herstel kan dat te pas komen, vertelt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Muziek kan werken als zelfmedicatie."

Ic-verpleegkundige Annemieke bracht die wens in vervulling door samen met de patiënt op de piano in de hal van het ziekenhuis een paar nummers te spelen. "Het is een mooi moment geweest voor zowel patiënt als verpleegkundige", laat het ziekenhuis weten aan EditieNL. De man houdt erg van piano spelen.

Los van het mooie moment draagt muziek volgens wetenschapsjournalist Mieras ook bij aan het herstel. "Muziek is tienduizenden jaren geleden uitgevonden als een manier om je hersenen te activeren en sociaal te zijn. Als je lang op de ic hebt gelegen, staan je hersenen een tijdje stil. Muziek is dan zelfmedicatie en kan ervoor zorgen dat de verbindingen die achteruit zijn gegaan, worden geactiveerd", vertelt hij aan EditieNL. 

Boost voor hersenen

En dat is niet alles: "We weten bijvoorbeeld dat mensen met alzheimer die van muziek houden tijdelijk herinneringen terugkrijgen als ze weer iets met muziek doen. De muziek geeft een boost aan de hersenen. Ook tijdens een operatie beïnvloedt het je herstel in positieve zin", legt Mieras uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleegkundige speelt gitaar voor ic-patiënten: 'Het raakt mij ook'

Dit geldt vooral voor mensen die een klik met muziek hebben. Maar dat betekent niet dat andere geluksmomenten dat niet teweeg kunnen brengen. "Als je iets fijn vindt, zoals muziek, dan heeft het een positief effect op je hersenen en herstel. Plezier betekent dat je hersenen aan het werk zijn om nieuwe verbindingen te maken ook komt je lichaam beter in balans." 

Geluksmomenten

Door de coronadrukte was er lange tijd in het ziekenhuis weinig ruimte voor dit soort geluksmomentjes. "Gelukkig is dat er nu meer. Onlangs lag er een patiënt op de oncologie-afdeling die haar hond heel erg miste. We hebben er toen voor kunnen zorgen dat ze haar hond weer kon zien. En als iemand even de zon op de huid wil voelen buiten, dan is daar ook meer ruimte voor", vertelt de woordvoerder van het Gelderse ziekenhuis. 

Volgens Mieras realiseren steeds meer ziekenhuizen zich dat ook de psyche van invloed is op het fysieke herstel. "Denk alleen al aan de CliniClowns. Als je iets doet wat je leuk vindt, zoals muziek maken of samen lachen, dan word je daar blij van. En als je blij bent gaat je systeem in de herstelstand: je hart komt in een stabiel ritme, je immuunsysteem wordt actiever en nog veel meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore