Fries in the Skies

Transavia gaat friet verkopen in de lucht: 'Hopelijk wel knapperig'

28 januari 2022 16:41 Aangepast: 28 januari 2022 17:02
Stewardess Antoinette Schotvangst laat de frieten zien Beeld © EditieNL

Wie binnenkort met Transavia op vakantie gaat kan aan boord een verse portie friet bestellen. Vanaf 10 maart staat de snack inclusief vegan- of truffelmayonaise op het menu bij de luchtvaartmaatschappij. Maar hoe krijg je patat hoog in de lucht en zonder frituur net zo lekker krokant als aan de grond?

Het idee van de zogeheten Fries in the Skies is ontstaan bij schrijver en frietfanaat Leon de Winter. "Een jaar of tien geleden moest ik zelf op dieet en daar past een portie friet natuurlijk niet in. Wat je dan doet, is zelf iets bedenken", vertelt hij aan EditieNL.

Laag in koolhydraten

Zo is hij zich gaan verdiepen in frietjes die laag in koolhydraten zijn. "Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in speciale ovenfrietjes die nu bij de Albert Heijn in de schappen liggen." Het liefst zag Leon ook friet op de menukaart van het vliegtuig. "Alleen het probleem in de vliegtuigen zijn de ovens. De veiligheid staat voorop en daarom mogen ze niet hoger dan 150 graden. En frituren kan natuurlijk ook niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Alleen nog maar kleine frietjes': Japanse McDonald's op rantsoen

Om de frietjes toch krokant te krijgen is Leon de Winter de samenwerking aangegaan met Wilbert de Louw, directeur van Foodcase. Zijn bedrijf is gespecialiseerd voedselontwikkelaar voor de luchtvaartindustrie. Voor veertig airlines wereldwijd ontwikkelen zij de maaltijden. Zo’n twee jaar lang is er gesleuteld aan het perfecte, crunchy 'vliegtuigfrietje'. 

Geheim recept

Hoe ze dat hebben gedaan? "We kunnen het geheim van de smid niet helemaal verklappen", lacht De Louw. "Dan zou iedereen het natuurlijk doen. Maar het heeft te maken met drie dingen: we hebben een specifiek aardappelras gebruikt, een coating voor over de frietjes ontwikkeld én een speciaal bakje bedacht dat ervoor zorgt dat alle kanten van de patat lekker krokant in de oven worden", legt hij uit. "Ook aan de grond zijn ze lekker!"

Uitgebreid getest

Ook Transavia-stewardess Antoinette Schotvanger laat aan EditieNL weten dat de ovenfriet absoluut niet slap is. "We hebben ze al op zestien vluchten getest en kunnen echt zeggen dat we kwalitatieve en knapperige friet aan boord hebben." Het kost twintig minuten om ze te bereiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snackbarhouders klaar met stigma op friet: 'Het is gewoon groente'

‘Snackspert’ Eke Bosman zet er zijn vraagtekens bij. Hij vraagt zich af of de knapperige kwaliteit van de frituurpan van de snackbar geëvenaard kan worden in een vliegtuig. "Frietjes zijn nooit beter geworden van een oven”, vertelt de snackexpert aan EditieNL. Hij vervolgt: "Het grootste gevaar van ovenfriet is dat de patat echt ontzettend slap kan worden. En als ze slap zijn, is dat gewoon niet lekker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore