Ga naar de inhoud
Wooing

Daisy start offline datingplatform: 'Brieven sturen in plaats van chatten'

Daisy is zelf helemaal klaar met datingapps Beeld © Daisy van Tussenbroek

Urenlang chatten met iemand via een datingapp om er vervolgens achter te komen dat hij ergens anders op uit is, een nepprofiel heeft of plotseling niet meer reageert. Daisy van Tussenbroek was er helemaal klaar mee. Ze ontwikkelde daarom haar eigen offline datingalternatief waarbij je niet met elkaar chat, maar brieven schrijft. "Het is superromantisch."

Daisy kon maar niet vinden waar ze naar op zoek was: een leuke, originele manier om een partner te vinden voor de lange termijn. Daarom besloot de 35-jarige vrouw uit Rotterdam het heft in eigen handen te nemen.

Duurzame relatie

Ze richtte het Wooing op, een platform waar mensen zich kunnen inschrijven die op zoek zijn naar een 'duurzame relatie'. Zij moeten hun aanstaande date om te beginnen een brief schrijven. "Je koopt een fysieke box. Daarin zitten papier, een envelop en een boekje met tips en tricks om een goede brief te maken", legt Daisy uit aan EditieNL.

Datingapp
Lees ook:
Datingapp Tinder verbetert aanpak van misbruik en pesterijen

Ook vullen kandidaten een vragenlijst in zodat duidelijk wordt waar ze naar op zoek zijn. Vervolgens is het aan Daisy om goede matches te maken. De kandidaten krijgen twee keer per maand post in de brievenbus. "Per ronde zijn dat twee tot vijf brieven van mensen waarvan ik denk: dit zou weleens iets kunnen worden." Er worden ook foto's meegestuurd.

Eerste ontmoeting

Vervolgens kunnen de kandidaten aangeven of er een brief bij zat van iemand die ze beter zouden willen leren kennen. Als er van beide kanten een 'go' komt, plant Daisy een eerste ontmoeting: een 'meet-cute', zoals ze het zelf noemt. "Ik probeer een unieke plek te kiezen die samenhangt met de interesses van de personen. Misschien wel hun favoriete boekenwinkel in Rotterdam, bijvoorbeeld. Op dit moment plan ik de meet-cutes overigens buiten in verband met corona."

Matchen

Een achtergrond in matchmaking heeft Daisy niet. "Ik heb een studie gedaan in (web)design, heel iets anders dus. Maar ik werk in het matchproces samen met relatietherapeuten en seksuologen. Verder doe ik alles in mijn eentje, al lukt dat inmiddels bijna niet meer." Inmiddels zijn er bijna honderd aanmeldingen.

Franca
Lees ook:
Franca organiseert dates voor mensen met beperking: 'De vonken sprongen eraf'

Iedereen vanaf 18 jaar is welkom bij Wooing, ongeacht seksuele geaardheid of woonplaats. "De afspraken vinden plaats in de 32 grootste gemeenten van Nederland. In principe zijn die vanuit alle hoeken van het land wel goed te bereiken."

Romantiek

Maar is brieven schrijven nog wel van nu? "Tja, misschien niet. Maar ik wil het wel graag terugbrengen. Ik heb het gevoel dat je met een brief dichter bij de kern komt. Je neemt er de tijd voor en gaat lekker met een dekentje en een kop koffie op de bank zitten om 'm te lezen. Het is tastbaar en ook nog eens superromantisch."

Groeipapier

Als de match uiteindelijk een succes blijkt en twee kandidaten besluiten samen verder te gaan, kunnen zij nog aan de slag ook. De brieven worden geschreven op groeipapier, dat is gemaakt van gerecycled materiaal. Als je dit in de aarde plant kan er onder de juiste omstandigheden een plantje uit groeien. "Zo kun je samen kijken of er iets moois uit jullie brieven komt."

Do's
Lees ook:
Do's en don'ts op je datingprofiel: 'Hou het luchtig en maak geen spelfouten'

Voor zichzelf is Daisy er overigens nog niet in geslaagd om een partner te vinden. "Ik ben nog vrijgezel", vertelt ze. "Ik doe ook niet mee aan het concept. Het matchen vind ik heel leuk, maar voor mezelf ben ik er niet zo mee bezig. En nee, ik kan het niet maken om de leuke kandidaten voor mezelf te houden. Daar ben ik heel eerlijk in. Ik neem Wooing heel serieus."