Ga naar de inhoud
Geen bloemen bij paaszegen

Het einde van een traditie: nooit meer 'bedankt voor de bloemen'

Bloemist Paul Deckers was jarenlang verantwoordelijk voor de bloemen Beeld © EditieNL

'Bedankt voor de bloemen', dat zullen we voorlopig geen paus horen zeggen. Na 35 jaar stoppen we namelijk met het schenken van bloemen voor de pauselijke zegen urbi et orbi met Pasen. Sponsoren hebben zich teruggetrokken en dus heeft de leverancier besloten een punt te zetten achter de traditie om het Sint-Pietersplein op te fleuren. "Heel erg sneu."

Het Sint-Pietersplein moest het ook in 2020 en 2021 al zonder onze bloemen doen. Dat kwam toen door de coronapandemie. En daardoor haken ook de sponsoren af. "Covid heeft de nieuwe sponsoren helaas doen besluiten af te zien van de eerder toegezegde sponsoring van het project", aldus floraal vormgever Paul Deckers, die al jaren verantwoordelijk was voor de bloemversiering op het plein, tegen EditieNL.

Jongeren
Lees ook:
Jongeren geloven meer in de hel dan ouderen: 'Zijn conservatiever'

Zonder sponsoren komt er dus een eind aan de traditie. "De bloemen waren altijd een gift. Vandaar 'bedankt voor de bloemen'." De kosten zijn erg hoog. "Ik ga geen bedragen noemen, maar er komt veel bij kijken: van huisvesting tot transport. Je bent hier het hele jaar mee bezig." We hoeven er volgens hem niet op te rekenen dat het Vaticaan de kosten op zich neemt.

Bloemen horen erbij

Het einde van deze traditie vinden we als Nederlanders toch jammer, denkt theoloog Frank Bosman. "Het is een trots momentje: de zegen die met Pasen over de hele wereld uitgezonden wordt en die prachtige bloemenzee. Nederlanders vinden dat stiekem wel leuk", zegt hij tegen EditieNL. "We hebben ook allemaal weleens 'bedankt voor de bloemen' gezegd."

Het was volgens hem een goede aankleding. Daarnaast horen bloemen ook echt bij Pasen. "De christenheid herdenkt dat Jezus Christus uit de dood is opgestaan. Dat de natuur zichzelf dan opent, en bloemen zijn het symbool van de natuur en openen zich in de lente. Ze zijn toch wel belangrijk voor het hele paasgebeuren."

Dure
Lees ook:
Dure bloemen en minder tomaten door energiecrisis in glastuinbouw

Bloemist Deckers vindt het ook heel jammer dat de traditie verloren gaat. "Een beter visitekaartje voor Nederland is er niet. Het voelt heel erg sneu dat we dit laten gaan. Maar ik koester de herinnering dat we dit altijd hebben kunnen doen." 

Toekomst

Toch sluit hij niet uit dat het ooit nog goedkomt. "Je weet niet wat de toekomst brengt. Op dit moment zijn er geen mensen die zich hier verantwoordelijk voor voelen. Mocht iemand dit toch willen bekostigen, dan mag die zich bij mij melden. Maar het moet dan wel om een meerjarenplan gaan. Ik wil niet elk jaar weer nieuwe sponsoren moeten zoeken."