Duitsland

Politie stopt man met auto die uitpuilt van de troep: 'Gevaarlijk'

27 januari 2022 16:43 Aangepast: 27 januari 2022 17:02
De automobilist kon niet meer normaal in de auto zitten door alle troep Beeld © Polizei NRW Essen

Agenten in het Duitse Essen wisten niet wat ze zagen toen ze vrijdag een automobilist aanhielden. De auto zat zo vol met afval dat de bestuurder nauwelijks kon remmen, koppelen en gas geven. Hoe gevaarlijk is troep in je auto?

De agenten in Essen, over de grens bij Venlo, haalden de automobilist in eerste instantie van de weg omdat ze vonden dat hij een opvallende houding had. Dit bleek te komen door al het afval in zijn auto. De politie vond het niet verantwoord om de automobilist verder te laten rijden.

Terecht, vindt Beau Brantsen, rijinstructeur bij BMW Driving Experience. Rijden met troep in de auto brengt grote risico's met zich mee. "Het gevaarlijkst is dat het afleiding geeft. Als er iets verschuift in de auto is je natuurlijke reactie dat je het wil opvangen of weg wil halen", zegt hij tegen EditieNL.

Belemmering

Ook kan troep het sturen of het zicht belemmeren. "Het kan ook onder de pedalen terechtkomen, of op jezelf. Stel dat je in een noodsituatie terechtkomt en er vliegt een beker tegen je aan. Zelfs de kleinste objecten kunnen al heel grote problemen veroorzaken. Als het om een scherpe verpakking gaat kun je gewond raken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grijs populairste autokleur, hierom kiezen we voor 'saaie' kleuren

Weinig mensen staan hierbij stil, zegt Brantsen. "We denken er niet over na omdat de kans klein is dat het gebeurt. Maar in een noodsituatie kan het er wel toe leiden dat je crasht of gewond raakt."

Op vakantie

Het is geen thema dat de rijinstructeur dagelijks bespreekt met zijn cursisten. "Maar ik leer ze wel dat ze erop moeten letten. Als mensen bijvoorbeeld op vakantie gaan en een koffer met spullen op de hoedenplank leggen, kan het dat die naar voren vliegt als er hard geremd wordt."

Mobiele prullenbak

Bas Filippini kent het probleem: zijn auto was altijd een zooi. Hij zocht een prullenbak voor in de auto, maar die bestond niet. Uit de grote hoeveelheid zwerfafval in de berm maakte hij op dat veel anderen hun troep simpelweg uit de auto gooien. "Toen dacht hij: ik breng zelf wel zo'n prullenbak op de markt. Dat werd Flextrash", vertelt Ilona Baggerman, die bij het bedrijf werkt.

Ilona Baggerman laat een prullenbak van Flextrash zien Ilona Baggerman laat een prullenbak van Flextrash zien

De mobiele prullenbak is gemaakt van gerecycled plastic en dus bedoeld om mee te nemen in de auto. Er zitten verschillende clips bij waarmee je 'm kunt ophangen. Bijvoorbeeld aan de autodeur, het dashboard of op het raam. De zak kan gewassen of verschoond worden.

Weinig animo

Baggerman merkt echter dat het knap lastig is om het product aan de man te brengen. "We merken dat-ie eigenlijk meer gebruikt wordt voor in de camper, caravan of boot. Dus daar zijn we ons nu meer op gaan richten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kraaien ruimen zwerfafval op in ruil voor hondenbrokken: 'Slimme dieren'

En haar eigen auto? "Die is dankzij de Flextrash helemaal schoon. Bas heeft nog steeds wel moeite met het opruimen van zijn auto, al zal hij dat zelf niet zo snel toegeven. En dát ondanks z'n eigen product."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore