Petitie

Mariët wil provincieverbod voor moordenaar dochter: 'Bang hem te zien'

27 januari 2022 12:27
Mariët Bosch Beeld © EditieNL

Daders van ernstige geweldsmisdrijven zouden na hun straf niet meer mogen terugkeren naar de provincie waar het misdrijf heeft plaatsgevonden. Daarvoor pleit Mariët Bosch met een petitie. Mariëts dochter Shelley werd in 2020 vermoord, de dader zit nu een celstraf uit. "De gedachte dat ik hem over een aantal jaar kan tegenkomen op straat, maakt me heel erg bang."

Dochter Shelley werd in 2020 gruwelijk vermoord door haar vriend. Haar hoofd werd zes keer tegen de muur geslagen en haar tongbeen gebroken. Ook is ze gewurgd en tientallen keren gestoken met een mes. Tonnie E. werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

"Ik heb nu het gevoel dat hij ver weg zit in de gevangenis", vertelt moeder Mariët. "Ik ben er nu nog niet aan toe om naar het centrum van Ede te wandelen, maar als ik in de toekomst weer over straat durf, wil ik er zeker van zijn dat ik hem nooit tegenkom. Niet hier in Ede, maar ook niet in Wageningen waar mijn familie woont, niet in heel Gelderland."

Confrontatie

Het liefste ziet Mariët daarom dat hij een provincieverbod krijgt. "Alleen dan kan ik in de toekomst het gevoel hebben dat ik niet steeds over mijn schouder hoef te kijken", zegt ze. "Daarom heb ik deze petitie opgezet voor alle nabestaanden van ernstige geweldsmisdrijven. Daders zouden na hun vrijlating niet meer mogen terugkeren naar de provincie van het plaats delict, zodat nabestaanden niet bang hoeven te zijn om oog in oog te komen te staan met de moordenaar of verkrachter van hun geliefde. Want die confrontatie moet afschuwelijk zijn."

"Ik heb weleens gehoord dat een vader wiens zoon is vermoord de dader tegen het lijf liep in de supermarkt. Dan komt alles opnieuw boven", vervolgt Mariët.

Re-integreren

Voordat een veroordeelde (onder voorwaarden) vrijkomt, worden nabestaanden daarover geïnformeerd en kunnen zij in een gesprek aangeven wat ze belangrijk vinden. "Bijvoorbeeld een locatieverbod voor een wijk of een stad", vertelt strafrechtadvocaat Simcha Plas van Van Gessel Advocaten. "Die wens wordt meegewogen in de besluitvorming."

Een standaard verbod voor een hele provincie lijkt de strafrechtadvocaat onwenselijk. "Je moet allereerst maatwerk kunnen leveren. Bovendien moet ook de resocialisatie van de veroordeelde in het besluit worden meegenomen. Voor het voorkomen van herhaling is het juist van groot belang dat de dader nadat die zijn of haar straf heeft uitgezeten zo goed mogelijk kan re-integreren in de maatschappij", legt ze uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dan komt die brief op de deurmat: 'De moordenaar van je 15-jarige dochter mag op verlof'

Daarnaast kan het voorkomen dat de hele familie van een veroordeelde in de provincie woont. "Of zijn zieke moeder. Ook de belangen van die personen moeten worden meegewogen", zegt Plas. "Een mogelijk gevolg van zo'n provincieverbod zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat de veroordeelde niet behandeld kan worden in een heel specialistisch ziekenhuis." Allerlei afwegingen die volgens de advocaat meetellen en waar geen ruimte voor is bij een standaard provincieverbod.

Consequenties

Bij het aanvragen van een gebiedsverbod komt volgens Mariët Bosch veel rompslomp kijken waar nabestaanden niet op zitten te wachten. "En dan is het nog maar de vraag of het wordt toegewezen. Bij een provincieverbod is dat bijna nooit het geval."

Ze vindt het onverteerbaar dat daders gewoon weer mogen terugkeren naar hun oude woonplek. "Zij kiezen voor wat ze hebben gedaan", vindt ze. "Ze moeten daar de consequenties van inzien. De nabestaanden hebben daar niet voor gekozen en hun strijd is al zwaar genoeg."

Een bankje voor dochter Shelley, die in 2020 vermoord werd Een bankje voor dochter Shelley, die in 2020 vermoord werd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore