Ga naar de inhoud
Tot 22.00 uur open

Cultuursector verdeeld over versoepelingen: 'Van euforie naar kater'

Jörgen Tjon A Fong, directeur van theater De Kleine Komedie in Amsterdam Beeld © EditieNL

Naar de film gaan of een voorstelling bezoeken: dankzij de versoepelingen van het kabinet is het sinds vandaag weer mogelijk. In ieder geval tot 22.00 uur. Maar over de versoepelingen die nu zijn doorgevoerd is niet iedereen in de cultuursector even tevreden. Voorstellingen duren soms immers langer dan tot klokslag tien uur. "De euforie slaat bij nader inzien om in een kater."

Het is de zoveelste heropening voor veel sectoren, en dus ook de cultuursector. Pathé De Munt in Amsterdam heropent al voor de derde keer. "Of voor de vierde keer, ik houd het niet meer bij", zegt theatermanager Joris Mouw. "We hebben daardoor wel een routinegevoel gekregen om snel te kunnen schakelen. En natuurlijk werden de maatregelen al een beetje gelekt, dus het was geen donderslag bij heldere hemel." 

Na werk naar de film

Bij de bioscoop heerst er tevredenheid over de versoepelingen. "Met de sluitingstijd zijn we heel blij. Hierdoor kunnen we nog een film om 19.00 uur inplannen, zodat iemand na het werk nog naar de bioscoop kan", zegt Mouw. Ook de kaartverkoop loopt goed. "Het is nu natuurlijk wel woensdagmiddag, dan is het altijd even afwachten hoeveel mensen er komen." 

Theater-
Lees ook:
Theater- en bioscoopsector: vroeg dicht is hetzelfde als lockdown

De populaire nieuwe Spidermanfilm moet naar verwachting in elk geval veel publiek trekken. "Maar we moeten natuurlijk wel rekening houden met de capaciteit", zegt Mouw. "Slechts een derde van de stoelen mag worden bezet." 

'Van euforie naar kater'

Waar ze minder tevreden zijn over de versoepelingen, is bij theater De Kleine Komedie. In eerste instantie wist directeur Jörgen Tjon A Fong 'van euforie niet waar hij het moest zoeken'. Maar niet voor lang. "Als de uiteindelijke versoepelingen dan zo streng zijn dat je er geen businessmodel van kan maken, dan slaat het snel om in een kater." 

Tjon A Fong is bijvoorbeeld ontevreden over de anderhalvemeterregel. "De gulle lach in de zaal blijft dan uit – het is toch anders." Al valt dat nog te overzien. "Maar dat de inkomsten ver achterblijven, dat is niet te betalen." Normaal passen er 500 mensen in het theater, maar er zijn slechts 112 bezoeker welkom door de maatregelen. Daarom gaat de voorstelling van vanavond niet door. 

Uitstroom

Een ander probleem is volgens de directeur de 'instabiele sector'. Zo zou er een grote uitstroom van technici zijn; door het dicht blijven van de theaters zochten mensen elders werk. "Het kabinet moet zich er meer in verdiepen hoe ze dit kunnen doen." 

De
Lees ook:
De versoepelingen op een rij: horeca, cultuur en sport krijgen weer meer ruimte

Bijvoorbeeld door een maatregel eerder aan te kondigen, denkt Tjon A Fong. "Dat gebeurde eerder. Daarna had je nog een paar dagen tijd om het allemaal te regelen." Nu vindt de directeur dat daar onvoldoende tijd voor is. 

Theater De Kleine Komedie is niet het enige theater dat met het probleem kampt. Meerdere voorstellingen gaan ondanks de versoepelingen niet door. Ook niet alle musicals zijn alweer te zien: bijvoorbeeld Aladdin, Tina en Soldaat van Oranje draaien voorlopig niet, omdat het dure producties zijn die met de kleine zaalbezetting niet uit de kosten komen.