Ga naar de inhoud
29 procent toename in vijf jaar

Er komen steeds meer fotografen bij, hoe onderscheid je je nog?

Fotograaf Roxan van der Hoorn Beeld © EditieNL

Wil je leuke kiekjes van jezelf laten maken, dan is de keuze reuze. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fotografen in Nederland de afgelopen jaren namelijk flink gegroeid. Het gaat om een groei van 29 procent in vijf jaar tijd. Hoe onderscheid je je als fotograaf nog met zoveel concurrentie?

In totaal zijn er nu zo'n 24.000 fotografen in Nederland. Eén daarvan is Roxan van der Hoorn. Zij maakt sinds een jaar foto's van pasgeboren baby's, vrouwen die zwanger zijn, koppels en families. Inmiddels heeft ze zelfs haar baan ervoor opgezegd. "Ik durf dat aan omdat het goed loopt; er zijn veel aanvragen." 

Wegwerpcamera
Lees ook:
Wegwerpcamera op wereldreis: Arthur liet kinderen hun leven fotograferen

Haar baan was ook al creatief en leuk, maar Van der Hoorn gaat liever meer op pad. "Ik wil wat meer vrijheid." Ook is fotografie naar eigen zeggen haar passie. "Mensen zeggen vaak dat ze er niet van houden om op foto's te staan, maar naderhand komen ze naar me toe en zeggen ze dat ze vinden dat ze er wél heel mooi op staan." 

Van concurrentie heeft Van der Hoorn niet zoveel last, want ze krijgt aanvragen genoeg. Ze denkt zelfs dat er nog ruimte is voor meer fotografen. "Zolang iedereen zijn eigen stijl aanhoudt. Dan komen ze vanzelf bij jou terecht." Wat haar stijl is? "Warm, puur en spontaan. Ik hou niet van geposeerde foto's." 

Zelf aangeleerd

Van den Hoorn fotografeert dus in privésferen, maar er zijn ook mensen die nieuwsfoto's maken. Josh Walet bijvoorbeeld, hij maakt foto's voor media. "Ik heb mijn baan als kok opgezegd en ben mijn hart gaan volgen als fotograaf." Hij heeft zichzelf alles aangeleerd en durft zichzelf een professional te noemen. "Ik kan ervan leven, het is mijn baan." 

Volgens Walet gaat het om stappen durven zetten en af en toe een risico nemen. Bijvoorbeeld door media aan te schrijven of ze zijn foto's wilden. Voor hem met resultaat. "Vijf jaar geleden ging ik op de brandjes en ongevalletjes af, maar nu werk ik voor opdrachtgevers." Naar eigen zeggen is hij ook sterk vooruitgegaan. "Ik heb veel meer oog voor detail gekregen en ga veel meer voor het perfecte plaatje." 

Verhaal vertellen 

Je kan jezelf inderdaad alles aanleren zonder cursus of opleiding en nog steeds een goede fotograaf zijn, vindt Milen van Boldrik van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ). Maar de NVJ maakt wel onderscheid tussen professionals en minder professionele fotografen. "Het aantal fotografen is heel erg toegenomen, maar of die cijfers iets zeggen over de professionaliteit weet ik niet. Maar de professionals ondersteunen en stimuleren we."

Wanneer ben je dan een professionele, goede nieuwsfotograaf? Volgens Van Boldrik als je met je beeld geschiedenis kan schrijven. "Onze fotojournalisten maken beeld met impact", zegt ze. "Een professional onderscheidt zich met beeld dat een verhaal vertelt. Dat kan zelfs collectief gegrift worden in ons geheugen." 

'Minder impact met iPhone'

De impact van zulk beeld zit hem vooral in de kennis van de fotograaf en het verhaal dat erachter zit. "Maar ik zie tot mijn verdriet en verdriet van de NVJ dat uitgevers niet altijd genoeg geld overhebben voor kwalitatief goed beeld." Die laten bijvoorbeeld de schrijvende journalist een foto maken met de iPhone. "Het is een leuk kiekje voor bij het verhaal, maar als de echte fotojournalist een foto maakt dan zorgt dat voor meer impact." 

Foto's
Lees ook:
Foto's van Eddie geselecteerd voor kalender National Geographic: 'Kippenvel'