Ga naar de inhoud
Tot aan knieën in uitwerpselen

Zorgboerderij voor de derde keer de mist in: elf dieren weggehaald

Eén van de verwaarloosde dieren Beeld © NVWA

Vijf paarden, vier alpaca's en twee hangbuikzwijnen: die zijn gisteren in beslag genomen bij een zorgboerderij in het Noord-Hollandse Grootschermer, zo meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De dieren werden aangetroffen in slechte omstandigheden. En dat is niet de eerste keer.

Het ging om een herinspectie, dus om te kijken of de omstandigheden sinds de laatste check waren verbeterd. Bij de controle op 14 januari dit jaar werden er namelijk zes dode Schotse hooglanders aangetroffen in hun stal, bevestigt een woordvoerder van de NVWA. Drie dieren waren er zo slecht aan toe dat ze moesten worden afgemaakt. Zeven hooglanders konden worden gered. 

Dertien
Lees ook:
Dertien verwaarloosde katten uit Tilburgse woning gehaald

In 2020 ging het ook al mis. Toen werden er twintig Schotse hooglanders in beslag genomen op de zorgboerderij. En gisteren, tijdens de derde controle van de NVWA, waren de omstandigheden nog steeds slecht. "Veel dieren stonden tot aan de knieën in de uitwerpselen of in de modder", laat het instituut weten. 

Niet geregistreerd en verwaarloosd

Achter een loods werden de twee hangbuikzwijnen aangetroffen. Die hadden geen hygiënisch onderkomen en waren niet geregistreerd. Ook de alpaca's zagen er 'onverzorgd uit'. Drie paarden en twee shetlandpony's waren verwaarloosd. "Ze hadden onvoldoende voedsel en geen beschut onderdak."

Inmiddels zijn de dieren meegenomen door de NVWA, gecontroleerd door een dierenarts en opgevangen. Tegen de eigenaren is een proces-verbaal opgemaakt. Dat is een officieel verslag met belangrijke feiten die zijn waargenomen. Naar aanleiding daarvan kan er worden gekeken wat er verder moet gebeuren. Wat dat is, is nu nog niet bekend.