Efteling

Fans rouwen om Spookslot: 5000 handtekeningen voor petitie tegen sloop

25 januari 2022 16:59 Aangepast: 25 januari 2022 17:07
Het Spookslot Beeld © ANP

'Stop de sloop!' Het is een dringende oproep van Eftelingfans als reactie op het nieuws dat attractie Spookslot na ruim veertig jaar uit het pretpark gaat verdwijnen. Een fan van de attractie startte een petitie, in de hoop de sloop tegen te houden. Er zijn al ruim 5000 handtekeningen binnen, in ruim een dag tijd.

Het Spookslot staat sinds 1978 in de Efteling, maar zal na de zomer verdwijnen. In de plaats van de attractie komt een nieuw themagebied met een overdekte attractie. Het thema daarvan is nog niet bekend. Ook maakte de Efteling gisteren bekend dat er een nieuw hotel komt, pal naast de hoofdingang.

Iconisch

Het nieuws van de uitbreiding kan op social media op veel positieve reacties rekenen, maar ook op een hoop negatieve. "Zo'n mooi gebouw heeft onderhoud nodig, maar geen einde", schrijft de initiator van de petitie 'Stop de sloop van het Spookslot'. Hij vervolgt: "Teken de petitie en help mee tegen de sloop van het spookslot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spookslot verdwijnt uit Efteling, nieuw themagebied en hotel in de maak

De ondertekenaars van de petitie noemen het gebouw onder meer 'iconisch' en 'een stukje nostalgie van ongekende waarde'. Anderen leggen uit waarom ze vinden dat Spookslot bij de identiteit van de Efteling hoort. Toch zal het niet uitmaken. Directeur Fons Jurgens liet in gesprek met het Brabants Dagblad weten dat de nieuwe attractie betaald is en er dus komt.

'Goed over nagedacht'

Ondanks de reacties zal het Spookslot dus het veld moeten ruimen. Dat kon ook niet anders, vertelt woordvoerder Steven van Gils. "We moesten een keuze gaan maken wat betreft het Spookslot. Er moest qua techniek van de attractie en het gebouw een keer iets mee gaan gebeuren." Omdat het volgens de Efteling ook nog eens de slechtst gewaardeerde attractie is, is besloten om tot slopen over te gaan.

De locatie van het nieuwe themagebied en hotel De locatie van het nieuwe themagebied en hotel

De Efteling is enigszins verbaasd door de impact die het nieuws op fans lijkt te hebben. Van Gils: "We hadden verwacht dat er een groep zou zijn die er waarde aan hecht. Maar dat het zo diep zit, verrast ons wel enigszins. We begrijpen dat de historie meetelt maar er is goed over nagedacht."

Passend afscheid

Wat voor attractie er in de plaats komt, is gissen. De woordvoerder kan er nog niks over loslaten. "We hebben er bewust voor gekozen er nog niet over te communiceren, op een later moment wordt er meer over bekend." Maar de fans hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken. "Ik denk dat we er echt iets moois van gaan maken."

Wie nog snel in het Spookslot wil voor de attractie verdwijnt, kan dat dus tot en met de zomer doen. Op dit moment is het attractiepark gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar vanaf morgen mag het park weer open, weet de politieke redactie van RTL Nieuws. De Efteling is van plan een passend afscheid te organiseren. "Zeker ook gezien de reacties en de betrokkenheid van de fans, en ook voor onszelf. Het is een stukje Eftelinggeschiedenis dat een passend afscheid verdient."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore