Avondklokrellen

Relschopper wil nu goede voorbeeld geven: 'Je moet ze vertrouwen gunnen'

25 januari 2022 12:55 Aangepast: 02 februari 2022 14:40
André Platteel, oprichter van Adamas Amsterdam (niet de relschopper) Beeld © EditieNL

Een man die vier maanden geleden vastzat voor zijn betrokkenheid bij de avondklokrellen geeft nu lezingen aan jongeren. Door zijn verhaal te vertellen wil hij jongeren ervoor behoeden om dezelfde fouten te maken. Maar hoe weet je wanneer iemand er wel helemaal klaar voor is om een ervaringsdeskundige te worden?

Er zijn meer voorbeelden van mensen die hun slechte daden gebruiken om anderen te waarschuwen. Zo zet Jason Walters, die als lid van de Hofstadgroep werd opgepakt voor het gooien van een handgranaat, zich in om jongeren te deradicaliseren. Deniz Üresin verdiende als lachgaskoning veel geld met de verkoop van lachgasballonnen, maar waarschuwt mensen nu voor de gevaren ervan. En de moordenaar van de broer van kroongetuige Nabil B. geeft medegedetineerden lezingen over bewustwording. 

Stigma oud-criminelen

In de verslavingszorg gebeurt het vaker dat ex-verslaafden worden ingezet om mensen te onderwijzen, vertelt onderzoeker Margriet Lenkens van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO). "Maar als het gaat om criminaliteit is er nog weinig onderzoek naar gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werk vinden na celstraf: 'Ze kijken niet naar mij als persoon'

Dat komt volgens Lenkens vooral door het stigma rondom oud-criminelen. "Sommige mensen zeggen: eens een crimineel, altijd een crimineel." Toch denkt de onderzoeker dat het goed kan helpen om oud-criminelen in te zetten als ervaringsdeskundigen. "Als aanvulling op de reguliere hulpverlening. Cliënten kunnen zich wat beter identificeren met een ervaringsdeskundige. Die deskundigen kunnen optreden als rolmodel." 

Opleiding of training

Daarbij is het belangrijk dat iemand niet meer in zijn oude, criminele netwerk zit, vindt Lenkens. Dat kan de deskundige zelf helpen om de juiste keuzes te maken. "Ook is het belangrijk dat iemand de juiste opleiding of training krijgt", zegt ze tegen EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dekker wil ouders dwingen om crimineel gedrag kind tegen te gaan

Bij Adamas Amsterdam krijgen 'jongens en meiden van de straat' zo'n opleiding. De stichting doet nu een project in samenwerking met Actiecentrum Veiligheid en Zorg van gemeente Amsterdam.  "Ervaring is een startpunt, maar dat is niet voldoende", vertelt oprichter André Platteel. "Intrinsieke motivatie om uit de criminaliteit te stappen is belangrijk. Daar kan je als begeleider een beetje bij helpen, maar het moet er wel zijn." 

Vertrouwen en nieuw netwerk

De begeleider moet de persoon die het rechte pad opzoekt vooral vertrouwen gunnen en ervoor zorgen dat diegene een nieuw netwerk krijgt, zegt Platteel. "Vaak een netwerk van mensen die in dezelfde situatie zitten." Dus iemand die bijvoorbeeld ook uit de criminaliteit komt en zijn ervaringen nu wil inzetten om anderen te helpen. "Maar ook mensen vanuit bijvoorbeeld de muziekwereld of zakenwereld." Zo kan een drillrapper van iemand uit de 'normale' muziekwereld leren dat je ook muziek kan maken zonder geweld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plofkraakles voor criminelen: 'Tijd van scharrelen is voorbij'

De afgelopen twee jaar hebben de medewerkers van Adamas Amsterdam veel mensen in de wijk gespot die dit soort werk, bijvoorbeeld jongerenwerk, al jarenlang doen. "Die mensen hebben we gesproken en daar hebben we een netwerk van gevormd", vertelt Platteel. "Ze kennen vaak mensen die nog met één been in de criminaliteit zitten, en die wij er potentieel uit kunnen helpen." 

Maatschappelijke onrust

Mensen die dus mogelijk weer ervaringsdeskundige kunnen worden om anderen te waarschuwen voor het criminele circuit. Maar het kan ook zo zijn dat een oud-crimineel maatschappelijk niet wordt geaccepteerd als ervaringsdeskundige, vertelt onderzoeker Lenkens. "Bijvoorbeeld vanwege het verleden van de ervaringsdeskundige. Als er maatschappelijk veel onrust over is, kan dat een reden zijn om iemand niet als ervaringsdeskundige in te zetten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore