Ga naar de inhoud
12 tot 48 uur niks eten

Intermittent fasting: het kan mogelijk helpen tegen dementie of MS

Onderzoeker Mirjam Bloemendaal Beeld © EditieNL

12 tot 48 uur achter elkaar niets eten: het zou bij alzheimerpatiënten en mensen met MS of epilepsie hun ziekte kunnen vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RadboudUMC. Het periodiek vasten – op z'n Engels intermittent fasting genoemd – zou ervoor zorgen dat je geheugen minder snel achteruitgaat. Zou dat niet voor iedereen gezond kunnen zijn?

Bij het onderzoek van het RadboudUMC gaat het om 12 tot 48 uur lang niets eten. "Voor die periode geldt dat je metabole systeem een switch maakt", vertelt darm- en breinonderzoeker Mirjam Bloemendaal, die meewerkte aan het onderzoek. "Je gebruikt geen suikers die je binnenkrijgt, maar gaat over op de lichaamsvetten."

Karen
Lees ook:
Karen doet aan intermittent fasting: 'Sindsdien heb ik minder last van migraine'

En juist dat proces zou een gunstig effect hebben op de gezondheid van het brein, legt Bloemendaal uit aan EditieNL. "We hebben bewijs gevonden dat de aftakeling van neuronen in het brein bij zieke mensen minder hard gaat op het moment dat ze voor een lange periode niets eten." 

Ramadan of dieet

Voor nu kennen we intermittent fasting vooral van de ramadan en als manier om te diëten. "Je valt af als je – op de momenten dat je wel mag eten – minder calorieën inneemt dan je gebruikt", vertelt Tara Eikenaar van het Voedingscentrum. Dat kan positieve gevolgen hebben voor mensen met overgewicht.

Het gewichtsverlies kan op korte termijn zorgen voor een daling van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. "Maar: het hangt er vooral vanaf wat je dan eet op de momenten dat het mag", zegt Eikenaar. "En er is nog geen onderzoek of periodiek vasten op de lange termijn een positief effect heeft op de gezondheid." 

Onduidelijk

Over het vasten en wanneer het gezond is op de lange termijn is inderdaad nog veel niet bekend, vertelt onderzoeker Bloemendaal. "We weten nog niet wat het effect is van wát je eet op de momenten dat je mag eten. Kan je dan heel veel eten, of moet je dan ook matigen en alleen gezond eten?"

Intermittent
Lees ook?
Intermittent fasting: wondermiddel of niet?

Ze gaat verder: "Wat we ook nog niet weten is of dit positieve effect op het brein er ook is als je gezond bent en nog geen neurologische aandoening hebt. Daar moet nog verder onderzoek naar gedaan worden."