Zeven dagen per week

Janel, Mies en Jasper wonen op een kostschool: 'Je bent nooit alleen'

24 januari 2022 14:00 Aangepast: 24 januari 2022 14:02
Janel, Mies en Jasper zitten op een kostschool in Ommen Beeld © EditieNL

Je kind naar een kostschool sturen: in Denemarken wint het aan populariteit. Een op de vijf scholieren tussen de 14 en 18 jaar gaat daar voor minimaal een jaar naar een kostschool en woont daar dus intern. Ook in andere landen bestaat de kostschooltraditie nog steeds. Zou het ook iets zijn voor Nederland?

In sommige landen zijn kostscholen nog de normaalste zaak van de wereld. Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, Zwitserland, de VS, Canada, Australië en China. In Nederland is er daarentegen alleen nog maar een particuliere kostschool in Ommen: de Eerde International Boarding School. Dit is een basis- en middelbare school waar 68 leerlingen op zitten. Daarvan wonen er 35 intern, zeven dagen per week.

De school telt 50 nationaliteiten. "Op onze school zitten kinderen van wie de ouders in het buitenland wonen, maar ook van ouders die in Nederland wonen en veel moeten reizen", vertelt directeur Niki Holterman aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoon prins Constantijn vertrekt naar Schotse Kostschool

Ook zitten er kinderen op van expats die het belangrijk vinden dat hun kroost naar een internationale school gaat. "We zien ook kinderen die hier uit de omgeving komen. Of van ouders die juist uit het westen van Nederland komen en die het als een voordeel zien dat we veel kleinere klassen hebben dan op normale scholen."

Internaten

Naast de kostschool in Ommen zijn er in Nederland ongeveer twaalf internaten waar kinderen op zitten van schippers-, circus of kermisouders. Dat zijn in totaal 500 leerlingen.

Het grote voordeel van een internationale kostschool is volgens Holterman dat je samen met andere culturen en nationaliteiten leeft. Ook verloopt de dag heel gestructureerd. "Eerst is er het ontbijt, daarna gaan de leerlingen naar school, vervolgens onder begeleiding van een boarding-ouder naar paardrijden, de sporthal of een artclub. Daarna is er het avondeten, gevolgd door huiswerk maken, en dan is de avond vrij."

De kostschool in Ommen De kostschool in Ommen

Een ander voordeel is dat de kinderen zich al vroeg ontwikkelen en ontplooien, zegt de directeur. "Ze beginnen al vrij vroeg aan de voorbereiding op de universiteit. Maar we helpen ze ook met de was doen en met een bankrekening openen."

Probleemkinderen

Het idee heerst dat er op kostscholen vooral probleemkinderen zitten, zegt Holterman. "Er werd weleens gezegd: als je nou niet ophoudt, dan ga je een internaat. Maar zo'n school is dit helemaal niet."

Janel zit zelf op de kostschool en is het met de directeur eens. "Een kostschool klinkt erger dan het is. Je hebt veel vrijheid en het samen eten is supergezellig." Haar medeleerling Mies vult aan: "Je bent nooit alleen. De vriendschappen zijn leuk."

Kosten

Aan de kostschool hangt een flink prijskaartje. Als je je kind een jaar naar Ommen stuurt betaal je voor de boarding jaarlijks 28.750 euro. Het schoolgeld is 20.000 euro, dus in totaal ben je als ouder 48.750 euro per jaar lichter.

Die vriendschappen zijn dan ook iets waar de kostschool veel aandacht aan besteedt. "We zorgen er altijd voor dat er verschillende nationaliteiten op een kamer liggen", aldus Holterman. "Zo leer je omgaan met andere culturen. Vaak worden ze vrienden voor het leven. Elk jaar hebben we een reünie met alle oud-leerlingen van de afgelopen zestig jaar en dat is altijd een enorm succes."

Onderwijssysteem in Nederland

Toch zijn dit soort kostscholen er in Nederland nauwelijks. Dat heeft volgens pedagoog Bas Levering verschillende redenen. "Enerzijds is er het gelijkheidsideaal dat we hebben in Nederland. In het onderwijs willen we geen onderscheid maken tussen rijk en arm, en willen we iedereen gelijke kansen geven. Kostscholen zijn vaak private scholen waar een prijskaartje aan hangt", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paris Hilton getuigt tegen kostschool: 'Ben jarenlang gewurgd'

Daarnaast hebben we een bijzonder onderwijssysteem in Nederland, waardoor alle scholen op een eigen manier hun idealen vormgeven. "De idealen zoals die er zijn op de kostschool in Denemarken – zoals gemeenschapszin, ontplooiing van het individu en bevordering van de vrije geest – vind je in Nederland al in de verschillende onderwijsvormen. Bijvoorbeeld bij Montessori of op de vrijeschool. Er is voor ieder wat wils."

Gelijkheidsideaal

Ook past het niet bij het gelijkheidsideaal. "Op een kostschool worden meisjes en jongens vaak van elkaar gescheiden. In Nederland doen we al heel lang aan co-educatie: jongens en meisjes in één klas. Daarom past de kostschool niet meer zo goed in deze samenleving. Er werd lange tijd werd ook op een bepaalde manier naar gekeken: in kostscholen gebeurden allerlei verkeerde dingen. Kinderen waren afgezonderd van de wereld onder toezicht van professionele opvoeders, vaak in religieuze sfeer."

Imago verbetert

Hoewel Nederland allang afscheid heeft genomen van de kostschooltraditie, wordt er tegenwoordig weer wat positiever over gepraat. "Ze hebben vaak een heel goede opleiding, en omdat mensen zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen kan een kostschool een mooie uitkomst zijn – mits de ouders heel veel geld hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore