Ga naar de inhoud
Crematie

Uitvaart huisdier steeds normaler: 'Dienst voor vrienden van Chico'

Sharon met de as van Chico Beeld © EditieNL

Het verdriet is nog vers, twee weken geleden verloor Sharon Ketelaars uit Venlo haar hondje Chico. Na elf jaar moest ze afscheid nemen van haar beste vriendje. Ze hield een uitvaartdienst voor hem. En dat komt steeds vaker voor, het aantal uitvaartcentra voor dieren neemt sterk toe.

De afgelopen tien jaar is het aantal uitvaartcentra voor dieren gegroeid van 45 naar 60.

Sharon bracht haar hondje Chico naar Dierenuitvaartcentrum Venlo. Daar werd hij gewassen en opgebaard, vrienden en familie konden afscheid van hem nemen. "Chico was mijn alles, mijn kind", vertelt ze aan EditieNL. "We waren altijd samen. Toen hij vrijdag 14 januari overleed zakte de grond onder mijn voeten weg, nu sta ik er alleen voor."

Sharon liet een heuse uitvaart voor haar Franse bulldog organiseren bij uitvaartondernemer Sandro Volpe. Naast uitvaarten voor mensen verzorgt hij ook uitvaarten voor dieren. "Een huisdier is tegenwoordig echt een onderdeel van het gezin", legt Volpe uit. "De uitvaarten gaan ook steeds meer op die van mensen lijken."

'Sta nergens meer van te kijken'

De dieren worden opgebaard, er is muziek en er zijn urnen, as-sieraden en tandjes te krijgen als aandenken. "Ik sta nergens meer van te kijken. Al moet ik René Froger regelen voor een huisdier: ik doe het."

Van
Lees ook:
Van kat tot cavia: ook onze huisdieren hebben coronakilo's

Sharon liet Chico opbaren en vroeg familie en vrienden om afscheid van hem te nemen. "Er kwamen zeven mensen afscheid van hem nemen. Dat was voor mij heel bijzonder. Dat laat zien dat het niet zomaar een hondje was. Hij hoorde echt bij mij."

Ketting met as

Als aandenken heeft Sharon een urn met de as van Chico gekregen. Ook laat ze een ketting maken met zijn as en heeft ze tandjes en een plukje haar bewaard. "Op de ketting staan ook zijn pootafdruk en naam. Dan heb ik hem altijd bij me."

Kosten uitvaart huisdier

De duurste uitvaart die Volpe verzorgde voor een huisdier was 1200 euro. Gemiddeld kost een crematie 175 euro en een begrafenis op het kerkhof 275 euro.

Achttien
Lees ook:
Achttien katten leefden twee maanden in huis met overleden baasje