Vrienden en volgers kwijt

Ali, Marco en Jeroen gecanceld: 'Reden om vriendschap te verbreken'

22 januari 2022 09:00 Aangepast: 22 januari 2022 09:47
Marco Borsato, Ali B en Jeroen Rietbergen Beeld © ANP

Veel bedrijven willen niets meer te maken hebben met Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen: het drietal dat wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Hoe zit dat op persoonlijk vlak? Wanneer kies je ervoor iemand te ontvrienden of ontvolgen?

De lijst van bedrijven die ervoor kiezen om Ali, Marco en Jeroen te cancellen wordt steeds langer. De Edwin Evers band stopt de samenwerking met Rietbergen, RTL beëindigt de samenwerking met Ali, radiozenders van NPO en Talpa draaien geen muziek meer van Ali en Marco, Madame Tussauds haalt het wassenbeeld van Marco uit de collectie en uitgeverij Maven Publishing stopt met de verkoop van het zelfhulpboek van Ali.

Ontvrienden

Maar ook op persoonlijk vlak zijn er mensen die niets meer met de mannen te maken willen hebben. Anouk verwijderde onlangs alle sporen van Ali B van haar Instagram. En zij is niet de enige. Inmiddels hebben 10.000 mensen Ali ontvolgd. Ter vergelijking: Tim Hofman heeft er 50.000 bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anouk verwijdert digitale sporen van Ali B

De kans dat deze mannen mensen in hun directe omgeving kwijtraken is groot, zegt Beate Völker, hoogleraar sociologie. "In principe zijn vrienden onderling wel vergevingsgezind, maar dit zal sommigen echt te ver gaan. Het heeft jarenlang gespeeld en zou gaan om tientallen vrouwen. Dit gaat in tegen alle sociale normen. Vrienden zullen afkeurend reageren." 

Vriendschap verbreken

Voor sommige mensen zal het een reden zijn om de vriendschap te verbreken. Of dat definitief is hangt volgens Völker sterk af van de situatie en persoon. "Je maakt een afweging tussen de omvang van de kwestie en het belang van de relatie. Als de kwestie die relatie overstijgt, dan is het klaar. Maar de aard van vriendschap is ook dat we kunnen vergeven."

Reactie van verdachte

Wat ook meespeelt is hoe de verdachten zelf op de onthullingen reageren. "Geven ze toe dat er iets fout is gegaan? Hoe stellen zij zich op? Dat nemen mensen allemaal mee in hun afweging." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Edwin Evers beëindigt samenwerking met Jeroen Rietbergen

Imagodeskundige Zabeth van Veen denkt dat vrienden die heel dichtbij staan hun vriendschap niet zomaar zullen verbreken. "Vooral als het familie is, bijvoorbeeld je broer of vader. Daar komt toch ook liefde bij kijken. Die laat je niet zomaar vallen."

BN'ers

Werkrelaties zullen volgens haar daarentegen een stuk sneller afhaken. "Je kunt je afvragen of je nog met deze mannen in het openbaar gezien wil worden. Vooral als je zelf ook een bekende Nederlander bent. Je raakt zelf ook besmet."

Völker sluit zich daarbij aan. "Het straalt ook een beetje op jou af als je nog met deze personen omgaat. Dan neem je als BN'er mogelijk liever afstand." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore