Gebeurt bij 12 procent

Niet één, maar vier keer besmet met corona: 'In negen maanden tijd'

19 januari 2022 16:50 Aangepast: 20 januari 2022 00:07
Anna Sanders kreeg vier keer corona Beeld © Privéfoto

Ben je al eens besmet geweest met corona, dan is er een kans dat je het wéér kunt krijgen. Dat gebeurt bij zo'n 12 procent van de mensen die positief is getest, meldt het RIVM. Toch zijn er ook mensen die de dans juist steeds ontspringen. Hoe komt het dat de ene persoon het virus keer op keer oploopt, terwijl de ander er steeds aan ontkomt?

De relatief grote kans op herinfectie lijkt iets wat bij omikron hoort, want bij de deltavariant was er bij zo'n 3 procent van de positief geteste personen sprake van een herbesmetting. Iemand die opnieuw besmet raakte, is Anna Sanders. Niet één, maar vier keer testte ze positief. "Ik ben echt elke keer opnieuw besmet. Tussen de positieve testen door heb ik ook aantoonbaar bewijs van negatieve PCR-testen." 

Negen maanden 

Het gebeurde allemaal in een tijdsbestek van negen maanden, terwijl Sanders twee keer gevaccineerd is. Niet te geloven, vindt ze zelf. "Dus ik heb de GGD hierover opgebeld. Zij hebben de testresultaten van de derde en vierde keer beter laten onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat ik de derde keer besmet was met de deltavariant", zegt ze tegen EditieNL. "Bij de vierde test was er deels sprake van andere deeltjes: die van de omikronvariant."

Erg ziek is Sanders er alle vier de keren niet van geweest, maar onhandig is het wel. "Ik heb tussen april 2021 en nu vier keer langer dan een week in quarantaine gezeten, en ik kan nu niet zeggen dat dat bevorderlijk is voor alles wat ik in het dagelijks leven te doen heb." Tel daar nog meer quarantainedagen bij op, want Sanders moest ook weleens binnenblijven na contact met besmette mensen. 

Baukje Harmsma kreeg drie keer corona Baukje Harmsma kreeg drie keer corona

'Een mysterie'

Ook Baukje Harmsma heeft meerdere keren corona gehad: drie keer om precies te zijn. De eerste keer in oktober 2020, de tweede keer in april vorig jaar en de laatste keer vlak voor kerst. "Ik heb echt geen idee hoe ik alle drie de keren besmet ben geraakt. Het is best een mysterie." Harmsma woonde wel een tijdje op kamers, maar was naar eigen zeggen de voorzichtigste in het hele huis. 

Tijdens de eerste en laatste besmetting heeft Harmsma zich twee à drie dagen wat 'ziekig gevoeld'. "Maar dat viel in verhouding met de tweede keer corona echt mee. Toen was ik echt ziek", zegt ze. Ze had koorts, kon niet meer ruiken, ademde moeilijk en had keelpijn. Harmsma zat toen in quarantaine bij haar vriend, die ze gek genoeg niet heeft besmet. "Heb ik gewoon pech of ben ik extra vatbaar?"

Hans Zaaijer, arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin Hans Zaaijer, arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin

Ontbrekende receptor?

Dat de een het meerdere keren krijgt en de ander helemaal niet, kent volgens arts-microbioloog Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin twee verklaringen. "Elk virus heeft een manier nodig om de cellen van het lichaam binnen te dringen: er is een zogeheten receptor nodig, een soort sleutel dat op het slot past", legt hij uit. "Sommige mensen hebben voor bepaalde virussen die receptor niet, waardoor je dus niet besmet kunt raken. We zien het al bij hiv, maar het zou mogelijk ook zo kunnen zijn bij corona. Dan ben je een ongelooflijke geluksvogel." Het is zeldzaam en dus nog onbekend of dit kan bij corona. 

Ook kan je van je ouders een immuunsysteem erven dat bijzonder geschikt is om virussen buiten de deur te houden. Maar er zijn natuurlijk ook pechvogels, zoals Sanders en Harmsma, die keer op keer besmet raken. "Het is net zoals mensen die elk jaar verkouden worden of de griep krijgen. We hebben allemaal wel een zwak plekje in ons immuunsysteem." 

Antistoffen en immuungeheugen

Hoe zit het dan met antistoffen? "Natuurlijk is het zo dat je antistoffen opbouwt als je het virus krijgt, maar antistoffen kunnen ook weer afnemen", vertelt Zaaijer. "Per persoon verschilt het hoe goed die antistoffen zijn, en hoe goed de celgebonden afweer en het immuungeheugen zijn. Ook per virus verschilt dat." Zelfs per mutatie kan het verschillen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stijging coronabesmettingen in 281 gemeenten, bekijk jouw gemeente

Een voorbeeld van Zaaijer: "Iemand die hepatitis A doormaakt, heeft levenslang antistoffen in het bloed. Maar krijg je hepatitis B, dan zakken de antistoffen op den duur weg." Toch ben je dan levenslang immuun door het immuungeheugen. Al nemen de antistoffen en het immuungeheugen na een tijd af bij een heleboel infecties. "Een voorbeeld is kinkhoest. Baby's worden gevaccineerd, maar na twintig tot dertig jaar verdwijnt de immuniteit. Daarom worden zwangere vrouwen ingeënt."

Extra vatbaar of gewoon pech?

Dus of Harmsma extra vatbaar is of juist pech heeft? "Ik ken haar medische achtergrond niet, maar meestal is het gewoon pech door een wat zwakker punt in je immuunsysteem", vertelt Zaaijer. "En zo heb je ook dat sommige mensen simpelweg een goede afweer hebben. Ze krijgen nooit de griep terwijl anderen er een longontsteking van krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore