Het is al sinds zaterdag het gesprek van de dag: The Voice of Holland. Vandaag om 16.00 uur komt de nieuwste aflevering van het programma BOOS op YouTube, waarin presentator Tim Hofman onthullingen zal doen over grensoverschrijdend gedrag bij de talentenshow. Een hoop mensen zullen klaar zitten. "Deze video zal door het dak gaan."
"Zoveel mensen willen deze aflevering zien", zegt tv-recensent Angela de Jong. Het kan volgens haar dan ook niet anders dan dat de uitzending goed bekeken gaat worden. "Het gesprek is er al sinds zaterdag, dus veel mensen kijken ernaar uit. Ik denk dat als de BOOS-aflevering op televisie zou worden uitgezonden het kijkcijferrecords van voetbalfinales zal verbreken."
Hoge verwachtingen
Zaterdag werd bekend dat The Voice of Holland voorlopig is stopgezet wegens vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van enkele medewerkers. BNNVARA-programma BOOS kwam naar buiten met de beschuldigingen. Hoewel er in de afgelopen dagen al veel naar buiten is gekomen over de zaak, is het nog afwachten wat er precies in de uitzending van BOOS zit vandaag. "Er zijn torenhoge verwachtingen, ik hoop dat ze die waar gaan maken", zegt De Jong daarover.

We zullen vandaag dus massaal uitwijken naar YouTube om de aflevering te kijken, want die zal niet op televisie te zien zijn. De Jong: "Ik vind het wel stoer dat BNNVARA niet buigt, maar dat ze het laten uitzenden op de plek waar het hoort te zijn."
De aflevering is dus behoorlijk gehypet. "Dit is wel het meest spraakmakende moment van de afgelopen tien jaar, misschien wel twintig jaar. We hebben op de Nederlandse televisie nooit zo'n moment gehad", zegt de recensent. "Je zou het nog kunnen vergelijken met de onthulling van Joran van der Sloot van Peter R. de Vries. Maar daar was niet zo'n lange aanloop. Dit is wel keer tien."
Views door het dak
Ook podcastmaker Jelle Maasbach van podcast Content Wars, over de wereld achter content zoals op YouTube, gaat kijken. "Normaal ga je op een bepaalde tijd een televisieprogramma kijken of een nieuwe serie-aflevering op Netflix, en nu dus YouTube", zegt hij. Dat soort momenten zullen we in de toekomst wellicht vaker krijgen. "Er gaat steeds meer kunde en geld naar die online producties."
Hij verwacht dat de video door het dak zal gaan. "De best bekeken aflevering van BOOS heeft 2,4 miljoen views, deze gaat daar zeker overheen. Iedereen in Hilversum wil het kijken, maar mijn eigen moeder misschien ook wel. Mensen die nooit op YouTube te vinden zijn, gaan deze aflevering kijken." Maasbach plaatst daar wel een kanttekening bij: "Bij YouTube gaat het om de views en dat staat niet gelijk aan kijkers. Misschien kijkt één persoon wel tien keer, dat telt mee. Twee miljoen views staat dus niet voor twee miljoen kijkers."
Wanneer is een YouTube-video goed bekeken?
Een YouTube-video is goed bekeken als er tussen de 100.000 en de 200.000 views zijn. Bij goed bekeken programma's of vlogs op het platform ga je richting de 500.000 views. Daar kunnen uitschieters tussen zitten: afleveringen van StukTV en vlogs van Enzo Knol hebben soms 2 miljoen views per aflevering. Dan is een video dus een echte knaller. Naar verwachting bereikt de nieuwe BOOS dit aantal views binnen een week.
Bron: IVC - International Video Company
YouTube kan niet zonder tv
Hoewel we vandaag dus kijken via onze telefoon, tablet of computer, zullen ook televisieprogramma's gewoon blijven bestaan. "BOOS is een sterke online productie, maar laten we niet vergeten dat het verzonnen is door de NPO", zegt Maasbach. "YouTube kan niet zonder televisie. Er wordt veel geld in gestopt en er worden kundige mensen voor ingezet. Het versterkt elkaar."
Wel is het volgens hem een goede manier om een jonge doelgroep aan te spreken. "De jongere doelgroep haakt af en gaat van televisie naar YouTube." Al zal de BOOS-uitzending over The Voice of Holland mogelijk een bredere doelgroep naar het videoplatform trekken. "Het is een bijzonder tv-moment."