The Voice of Holland

Melden voor slachtoffers niet makkelijk door 'schaamte en schuldgevoel'

18 januari 2022 13:34 Aangepast: 18 januari 2022 16:09
Het podium van The Voice of Holland Beeld © ANP

Meld je als je slachtoffer bent van misstanden bij The Voice of Holland, zo roept producent ITV op. Ook minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zegt geschrokken te zijn en vindt het belangrijk dat alle slachtoffers aangifte doen. Maar daadwerkelijk naar de politie stappen kan voor heel wat mensen een drempel zijn. Hoe zorg je ervoor dat slachtoffers zich melden?

Je melden nadat je slachtoffer bent geworden van seksueel overschrijdend gedrag is erg moeilijk, vertelt Willy van Berlo, programmamanager seksueel geweld bij expertisecentrum Rutgers. "Allerlei factoren spelen een rol. Zo schamen slachtoffers zich heel vaak en geven ze zichzelf de schuld. Er spelen vragen op: wat voor aandeel heb ik er zelf in gehad?"

Dat zeiden ook de oud-kandidaten van The Voice die gisteren hun verhaal deden in Beau. Beide vrouwen vonden het moeilijk om destijds iets te zeggen. "Op dat moment ga je eerst schuld bij jezelf leggen", zei oud-deelneemster Nienke Wijnhoven. Ze vertelde geëmotioneerd over wat ze had meegemaakt met bandleider Jeroen Rietbergen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Oud-kandidaten The Voice vertellen in Beau: 'Hij ging voelen'

Daarnaast zijn sommigen volgens Van Berlo bang om niet serieus genomen te worden. "Bovendien moet je je uitspreken tegen iemand. Wat gaat er dan gebeuren?", zegt ze. "Het is het woord van het slachtoffer tegenover dat van een ander. Dat zijn allemaal onzekerheden die niet makkelijk zijn." 

'Vaak gebagatelliseerd'

Wat er dan moet gebeuren om de meldingsdrempel te verlagen? "We moeten allereerst een cultuur creëren waarin we met z'n allen zeggen: dit vinden we onacceptabel gedrag." Van Berlo vindt dat seksueel overschrijdend gedrag momenteel nog te vaak wordt gebagatelliseerd en wordt gezien als iets wat 'erbij hoort'. "Dat heb ik meerdere media horen zeggen. Maar het hoort er nooit gewoon bij." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misstanden The Voice: 'Melden is moeilijk'

Verder zou het volgens de programmamanager helpen om te verkondigen dat ook andere slachtoffers zich hebben gemeld. "Zodat je niet het gevoel hebt dat je de enige bent", zegt ze. "Je ziet ook wel dat het naar aanleiding van de MeToo-beweging meer in de openheid komt. Er is steeds vaker aandacht voor de slachtoffers, zodat zij zich minder alleen voelen en eerder geneigd zijn om naar voren te stappen."

De vrouwen die in Beau hun verhaal deden, vertelden ook dat ze door het naar buiten brengen van hun ervaringen al meer reacties van andere slachtoffers kregen. "Mijn ene opmerking voelt als een regendruppel op een zomerdag. Als we al die opmerkingen van iedereen verzamelen, al is het als steun in onze rug, dan hebben we een stortbui", zei oud-kandidaat Kirsten Berkx.

Instanties 

Tot slot is het erg belangrijk dat het duidelijk is waar je je kan melden als slachtoffer, vindt Van Berlo. Bij het Centrum Seksueel Geweld kan je sowieso altijd terecht. "Daar zit alle hulpverlening onder één dak, ook politie en justitie", vertelt ze. "Er is ook een hulplijn bij Slachtofferhulp en je kan altijd naar de politie om aangifte te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: meer details en gevolgen bekend

Er zijn dus verschillende instanties waar je terechtkan als slachtoffer, maar Centrum Seksueel Geweld pleit voor één plek, één meldpunt waar slachtoffers terecht zouden moeten kunnen. "Ook zou elk bedrijf naar mijn mening een vertrouwenspersoon moeten hebben waar je met je verhaal naartoe kan", zegt Van Berlo. "Die kan je dan doorverwijzen naar hulpverlening."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore