Coronamaatregelen

Debatcentrum wil kerk worden om open te mogen: kan dat zomaar?

18 januari 2022 11:34 Aangepast: 18 januari 2022 11:36
Directeur Yoeri Albrecht van De Balie Beeld © EditieNL

Debatcentrum De Balie in Amsterdam wil een kerk worden. Het is volgens directeur Yoeri Albrecht de enige manier waarop het debatcentrum open kan met de huidige coronamaatregelen. Kan je zomaar een kerk oprichten?

"Cultuur verlicht, biedt troost en geeft richting", zegt directeur Yoeri Albrecht van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij vindt het daarom belangrijk dat het debatcentrum opengaat, maar dat mag niet onder de huidige coronamaatregelen. "We denken dat het zinvol is om samen te komen om cultuur te ervaren, om met elkaar te spreken en een visie op kunst en cultuur te delen."

Om dat toch te kunnen doen, wil Albrecht van het debatcentrum een 'levensbeschouwend genootschap' maken. Een kerk oprichten dus. Want kerkdiensten mogen wel doorgaan. Het is een serieus plan, zegt de directeur. "We hebben het goed uitgezocht, dus het is redelijk groot. We gaan binnenkort naar de Kamer van Koophandel om ons in te schrijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Margot schrijft Haagse bijbel: 'Hè rieptâh de priestâh'

Dat kan ook gewoon, zegt advocaat Teunis van Kooten. Een kerk oprichten kan vrij makkelijk. "Je moet een statuut hebben en erediensten beleggen, en het moet niet gaan om een commerciële activiteit", legt hij uit.

Regels omzeilen

Juridisch wordt er dus in eerste instantie geen probleem van gemaakt als je een kerk opricht. "Zodra je die kerk gaat gebruiken om erediensten te organiseren om de regels te omzeilen, wordt het een ander verhaal", aldus Van Kooten. Wat De Balie wil doen, kan daardoor volgens Van Kooten eigenlijk helemaal niet. "Kijkende naar waarom ze het doen: niet vanwege het geloof."

Als een rechter daarnaar zou kijken, kan die zeggen dat de erediensten - debatsessies in dit geval - niet mogen omdat het niet uit een religieuze overtuiging wordt gedaan. Bij kerksessies mag de overheid niet zomaar binnenvallen, maar als je die alleen houdt om regels te omzeilen zit dat dus anders. "Daar mag de overheid dan gewoon een einde aan maken", zegt de advocaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore