Ga naar de inhoud
Noodzakelijk?

Moeders lanceren supplement voor baby's dat pinda-allergie moet voorkomen

Jozien en Laurie hebben de supplementen vorige week gelanceerd Beeld © EditieNL

Hoe voorkom je dat je kind een voedselallergie ontwikkelt? Twee moeders denken de oplossing gevonden te hebben. Ze hebben voedingssupplementen ontwikkeld met pinda-allergenen, die moeten voorkomen dat je kind allergisch wordt. Maar werkt een theelepel pindakaas niet net zo goed?

Voedselallergieën komen veel voor in Nederland. Ongeveer twee à drie procent van de volwassenen heeft er last van. Dat zijn in totaal zo'n 400.000 Nederlanders. Bij jonge kinderen ligt het percentage hoger: 5 tot 7 procent van alle baby's in Nederland heeft een voedselallergie.

Advies Voedingscentrum

Om de kans op een allergie te verkleinen adviseert het Voedingscentrum om baby's vóór de leeftijd van acht maanden pinda en ei voor te schotelen. Het advies is om je baby enkele dagen per week een (halve) theelepel te geven, minimaal tot zij één jaar zijn. De pindakaas en het ei kunnen door de babyhapjes geroerd worden.

Toch
Lees ook:
Toch tweede prik mogelijk na allergische reactie: 'Vaak is het de spanning'

Jozien Boersma & Laurie Lancee bedachten er iets anders voor: een voedingssupplement dat de kans op voedselallergie verkleint. "We hebben er nu alleen nog een voor pinda, maar we zijn bezig om er ook een te ontwikkelen voor ei", vertelt Jozien aan EditieNL.

Dosering

De supplementen – die over de toonbank gaan onder de naam ViniMini – zijn samengesteld op basis van de richtlijnen van artsen met wie Jozien en Laurie samenwerken. "Het is pindapoeder dat hoger in eiwit is. Want hoe hoger het eiwit, hoe minder je hoeft te geven aan kinderen", legt Jozien uit. "Er zijn geen andere sporen van allergenen."

Ze gaat verder: "Eerst test de ouder of een baby een allergie aan het ontwikkelen is. Met de hoogrisicogroep moet je wat voorzichtiger zijn. Die bouwen de supplementen voorzichtiger op, in zes stappen. Kinderen in de laagrisicogroep bouwen op in drie stappen."

Kans op allergie

Het aantal mensen met een allergie voor pinda's en noten is de laatste tien jaar verdubbeld. Toch blijkt het volgens onderzoek goed te vermijden. In 85 procent van de gevallen kan het eten van allergenen een allergie bij baby's voorkomen.

Bron: Voedselallergie.nl

Vakantie

Het idee ontstond nadat het zoontje van Laurie een heftige allergische reactie kreeg op vakantie. "Hij was zes maanden en at een stukje kippenei. Alleen bleek hij allergisch te zijn. Laurie moest toen met de campingdokter op de snelweg de ambulance tegemoet rijden. Gelukkig is het goedgekomen."

Overbodig

Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, denkt dat de supplementen overbodig zijn. "Hetzelfde effect bereik je met gewone pindakaas", zegt ze tegen EditieNL.

Van
Lees ook:
Van deze 5 planten krijg je het snelst allergische klachten

Ze vermoedt dat ViniMini voornamelijk op de markt is gebracht voor ouders die zich extra zorgen maken rondom allergieën. "Bijvoorbeeld omdat ze zelf een allergie hebben, en dan is de kans iets groter dat je kind er ook last van krijgt. Voor hen kan het spannend zijn om een theelepeltje te introduceren. ViniMini speelt daarop in door te zeggen: bij de supplementen weet je precies hoeveel erin zit."

Niet schadelijk

Dat geeft de ouders een gevoel van zekerheid. "Jonge ouders willen het graag goed doen, want hun baby is heel kwetsbaar. Maar in principe is dit product niet nodig." Het Voedingscentrum zal de supplementen dan ook niet aanraden. Toch is het volgens Groenenberg niet kwalijk dat ze op de markt zijn. "Ze kunnen geen kwaad."