Geen handhaving

Horecazaken durven open dankzij steun burgemeesters: 'Risico's zijn te overzien'

14 januari 2022 17:06 Aangepast: 14 januari 2022 17:07
In Valkenburg mochten de terrassen vandaag open Beeld © ANP

Veel restaurants openen morgen de deuren terwijl dat eigenlijk niet mag volgens de coronaregels. Heel wat gemeenten hebben gezegd niet te gaan handhaven. Dat zorgt ervoor dat veel zaken het aandurven, al is het maar voor een dag.

"We zijn volle bak bezig met de voorbereidingen om morgen open te gaan", vertelt Desiree Theuns van restaurant Zevenden Hemel in Den Bosch. "In totaal doen er 88 horecaondernemers in Den Bosch en Rosmalen mee aan deze actie."

Over het hele land zijn dat er nog een stuk meer, zo hebben vijftien Zuid-Limburgse gemeenten aangegeven niet te gaan handhaven. De burgemeesters staan het een dag toe en zien de opening als demonstratie tegen het beleid. Dat is op meerdere plekken in het land zo. Wel is het de bedoeling dat de zaken zich netjes aan de regels houden. Dat gaat Desiree in haar zaak ook doen: "We werken met anderhalve meter en met QR-codes."

Statement

Desiree wil vooral een statement maken. "We zijn gewoon boos en teleurgesteld. Je komt op het punt dat je te horen krijgt dat sporten weer mag en winkels opengaan, maar de horeca niet. We gingen samen de lockdown in en willen ook samen de lockdown uitgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeesters 15 Limburgse gemeenten staan opening horeca en cultuur toe

Veel ondernemers zijn de wanhoop nabij, denkt ook sociaal psycholoog Paul van Lange. "Het is zo belangrijk voor de overlevingskans dat het begrijpelijk is dat restaurants de deuren opengooien. Het lokale bestuur krijgt ook begrip voor ondernemers die dit doen."

In de grensstreken speelt dat probleem nog meer. "Zij zien: een kwartiertje over de grens is alles open. Dat is storend, dan ben je als ondernemer relatief achtergesteld."

Geen belemmeringen meer

Horecaondernemers zouden het liefste al weken eerder open zijn gegaan. Dat ze het nu aandurven, komt volgens Van Lange door de steun vanuit de burgemeesters. "Als ondernemers denken dat de pakkans klein is, dan zijn er weinig belemmeringen om toch open te gaan. Voor degenen die open willen, zijn de risico's te overzien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore