Signal

Politici op app met verdwijnende berichten: 'Moeten zich kunnen verantwoorden'

15 januari 2022 11:01 Aangepast: 15 januari 2022 12:17
Beeld © EditieNL

Chatapp Signal wordt steeds vaker gebruikt door politici. Een derde van ons nieuwe kabinet zit op de berichtendienst, blijkt uit onderzoek van BNR, en ook de gemeentebesturen van Nijmegen, Delft en Amsterdam zijn erop actief. In de app kun je berichten na verzending laten verdwijnen. Is het wel verstandig dat bestuurders een app hebben met een dergelijke functie?

Signal is niet de enige app met een functie waarbij berichten kunnen verdwijnen. "Snapchat is er groot mee geworden. Bij WhatsApp kan het sinds kort ook op een makkelijkere manier en in Twitter kan je aangeven dat je tweets na twee weken verwijderd moeten worden", zegt Bram van Dijk van techplatform Bright. "Ik snap het wel, het verkleint de kans dat informatie uitlekt."

De functie kan aantrekkelijk zijn om te gebruiken. "Internet vergeet niks, maar dat willen we wel", legt Van Dijk uit. "Dingen die je in het verleden ooit hebt gezegd, daar wil je niet de rest van je leven voor aansprakelijk gehouden worden."

Verantwoorden

Het is niet bekend of de politici de verdwijnfunctie ook daadwerkelijk gebruiken. Dat zou ook niet moeten, vindt politicoloog Teun van den Elzen. "Als bestuurder of ambtenaar moet je jezelf kunnen verantwoorden", legt hij uit. "Door een app te gebruiken waar je berichten kan verwijderen, ontneem je journalisten de mogelijkheid om de macht te controleren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe gebruiksvoorwaarden WhatsApp: moeten we overstappen naar Signal?

"Echt cruciale informatie moet wel blijven bestaan", vindt Van den Elzen. "Er verdwijnt de hele tijd wel iets, maar als je een app aanschaft waarbij je dingen makkelijk kan verwijderen, is dat erg. Ik denk ook dat ze de functie gaan gebruiken, als je kijkt dat er vanuit het kabinet vaker moeilijk wordt gedaan over informatie. Elke partij zal deze knop wel gebruiken, dat denk ik echt. Het is ook heel menselijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore