Ga naar de inhoud
Moord in Van der Valk

Moord op transvrouw leidt tot Kamervragen: 'Dit geweld moet stoppen'

Dinah Bons, voorzitter van Trans United Europe Beeld © EditieNL

D66 en BIJ1 hebben Kamervragen gesteld over geweld tegen transpersonen. Dit gebeurde naar aanleiding van de moord op de 40-jarige transvrouw Briza Garces Florez. Het lichaam van de sekswerker werd op 2 januari gevonden in een kamer van hotel Van der Valk in Wassenaar. En zij is zeker geen uitzondering.

Bruut geweld tegen transpersonen komt helaas vaker voor. Zo werd Mali Badi in Amsterdam van de fiets geduwd en uitgescholden door twee jongens. Twee jaar geleden werd de 25-jarige transvrouw Özge Bilir in Utrecht doodgestoken door haar vriend. En in 2017 werd de Venezolaanse transvrouw en sekswerker Bianca op gruwelijke wijze vermoord. Ze werd gevonden in een woning in Arnhem, met sporen van een zware vechtpartij en hersenletsel. 

In elkaar geslagen

Iemand wie zulk soort geweld aan den lijve heeft ondervonden is Dinah Bons, voorzitter van Trans United Europe. Ze is weleens van de fiets getrokken en in elkaar geslagen. Ook heeft ze te maken gehad met partnergeweld. "Ik word uitgemaakt voor kerel en omgebouwde. En er wordt gezegd dat ik dood moet", vertelt ze aan EditieNL. 

Geweldsuitingen tegen transpersonen:

​​​​​Transgender Netwerk Nederland (TNN) bracht in 2019 een onderzoek naar buiten. Zij vroegen 316 transgender personen naar hun ervaringen en daaruit bleek het volgende: 

  • 14 procent heeft te maken gehad met geweld of bedreiging
  • 20 procent kwam in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • 40 procent was slachtoffer van geweld in de huiselijk sfeer
  • 60 procent van de ondervraagde transmensen voelt zich onveilig

Bron: Transgender Netwerk Nederland

Scheldpartijen zijn volgens Bons dagelijks aan de orde, bijvoorbeeld in de supermarkt en op straat. "En intimidatie. Toen ik in mijn straat kwam wonen gingen er regelmatig hangjongeren voor de deur staan", zegt ze. "Ik denk wel twee keer na voordat ik 's avonds over straat ga. Het bepaalt dus heel erg mijn leven."

Bons denkt dat de 'transidentiteit' van iemand vaak een motief is voor moord of geweld. "Ik denk dat je een grotere kans op geweld, schelden en intimidatie hebt als je niet voldoet aan bepaalde gendernormen – als je anders bent." 

Registreren en samenwerken

Volgens de voorzitter zou het een goed idee zijn om te registreren hoeveel geweld en moorden er worden gepleegd als het gaat om transpersonen. Wel moeten transmensen dan vertrouwen in de politie kunnen hebben – dat is er nu niet altijd. "Transmensen gaan minder vaak naar de politie om aangifte te doen, ze durven dat niet goed of denken dat ze niet geloofd zullen worden."

Internationale
Lees ook:
Internationale atletiekbond verandert transgender-regel niet

Om een vertrouwensbrug te slaan tussen transpersonen en bepaalde instituties, werkt Trans United Europe samen met onder andere de GGD en de politie. Zo zijn er spreekuren met deskundigen van die organisaties. "Het is een inloophuis. De GGD krijgt zo meer mensen te zien die ze moeten zien, bijvoorbeeld personen met hiv of soa's", zegt voorzitter Dinah Bons. "Maar er komen ook mensen gezellig koken. Het is een safe space." 

Aangiftebereidheid

Lisa van Ginneken, Tweede Kamerlid van D66, beaamt dat transmensen de politie lang niet altijd vertrouwen, bijvoorbeeld door een slechte ervaring. "Er moet meer werk worden gemaakt van opsporing naar aanleiding van geweld op straat. De politie moet dus beter getraind worden en ook de gevoeligheden leren begrijpen van transmensen, zodat de aangiftebereidheid groter wordt." 

Lisa
Lees ook:
Lisa (D66) eerste transgender persoon in Kamer: 'Belangrijk en historisch'

Want dat geweld is inderdaad een probleem, vertelt Van Ginneken. "Internationaal neemt het geweld tegen transpersonen toe. Erg genoeg worden er elk jaar meer vermoord", vertelt ze. Hoe het in Nederland zit is niet geheel duidelijk, omdat er geen speciale registratie voor is. Daar pleit het Kamerlid dus voor, net als Bons. "Het is belangrijk om te zien of het geweld ook in Nederland toeneemt."

Ook wil D66 dat er betere maatregelen komen om geweld tegen transpersonen te voorkomen. "Er is een aantal dingen dat in grote lijnen moet gebeuren: het kabinet moet steviger inzetten op voorlichting en informatieverstrekking over genderdiversiteit", zegt ze. "Het moet echt serieuzer gebeuren."

Taak voor media

Er ligt dus een belangrijke taak bij de politiek, maar ook bij de media, vindt voorzitter Bons. "Er is weinig media-aandacht voor, terwijl het probleem groot is", zegt ze. "Jaarlijks organiseren we een internationale gedenkdag voor vermoorde transgender personen, om de grootte van het probleem aan te tonen. Dat komt bijna nooit in de media." 

IKEA
Lees ook:
IKEA geeft transgender personeel betaald verlof om van geslacht te veranderen

Bovendien is er volgens Bons voor transmensen met een andere achtergrond maar weinig aandacht in de media. "Vooral zij krijgen vaak te maken met geweld, omdat ze meerdere redenen hebben om gediscrimineerd te worden. Bijvoorbeeld doordat ze zwart, trans en groot zijn." 

'Veel willen wel'

Bons hoopt daarom dat de transgemeenschap nog meer samen gaat werken met de overheid en andere instituten. "Om zo bijvoorbeeld een casus te behandelen en op te lossen voor de meest kwetsbaren in onze groep", zegt ze. "Veel willen wel, maar krijgen de kans niet."