Koekjes, vla of ijs: vanille vind je in een hoop producten terug. De specerij moest daar altijd een lange weg voor afleggen, want in Nederland werd het niet gekweekt. Een Nederlands bedrijf brengt daar nu verandering en gaat vanille van eigen bodem produceren.
Normaal gesproken komt vanille uit landen als Suriname, Indonesië en Madagascar. "De vanillepeul is een lastig product omdat het bestuiven moeilijk is. Het is arbeidsintensief", zegt Stijn Baan van Koppert Cress, het bedrijf dat het product gaat maken. "Je moet ervoor zorgen dat de omstandigheden die je in de kas creëert goed zijn."
Koppert Cress heeft het desondanks voor elkaar gekregen om hier vanille te telen. "Onze peulen zijn dik, vettig en vol met merg", zegt Baan. En bovendien zijn ze groen, wat we hier niet gewend zijn. Vanillepeulen worden normaal in het buitenland wel groen geoogst, maar zijn in Nederland niet groen te krijgen omdat ze alleen die kleur hebben als ze vers van de plant komen. "Daardoor is iedereen in Nederland gewend aan de zwarte vanille."

De groene vanillepeulen kunnen chefs gebruiken om zelf te fermenteren. "Wij hebben ook de zwarte peul, die langer aan de plant blijft zitten. Dat geeft weer een andere smaak", aldus Baan. "We kunnen de vanille volgende maand leveren."
Veel vraag
De teelt van een nieuw product is inderdaad niet makkelijk, beaamt gewasspecialist Filip van Noort van de Wageningen Universiteit. "Je bent twee of drie jaar bezig voordat je een goed product hebt. Je moet er de tijd en het geld voor hebben."
Maar als het dan is gelukt, is er volgens de specialist waarschijnlijk veel vraag naar. "Vanille zit in zoveel producten. Er is ook een omslag bezig, mensen willen het echte product en geen namaak." Of het ook echt duurzamer is om het hier te telen, is volgens hem moeilijk te zeggen. "Je gebruikt in een kas bijvoorbeeld meer energie dan als je het buiten produceert, maar je hoeft het niet meer vanuit het buitenland hierheen te brengen."