Ga naar de inhoud
Nieuw kabinet

Eerste werkweek ministers zit er (bijna) op, maar het inwerken kan nog even duren

De eerste ministerraad met het nieuwe kabinet Beeld © ANP

Een eerste werkweek bij een nieuwe baan kan behoorlijk spannend zijn. Onze nieuw ministers weten daar alles van. Hun eerste werkweek zit er inmiddels (bijna) op. Al ben je op een nieuwe werkplek in een week tijd zeker nog niet volledig ingewerkt.

Helemaal onvoorbereid hoefden de nieuwe ministers niet aan hun taak te beginnen. Ze kregen allemaal het blauwe boekje mee, waarin staat wat je wel en niet mag doen als minister. Vanuit het ministerie krijgen ze stapels dossiers mee die ze moeten lezen. Het is niet te doen om dat allemaal in een week tijd uit je hoofd te leren.

Pizzabijeenkomsten

Het kostte oud-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk een maand of twee om alles onder de knie te krijgen. "Ik ben snel begonnen met pizzabijeenkomsten met de ambtenaren", vertelt ze aan EditieNL. "Daarna ben ik inhoudelijk met ze gaan zitten om onderwerpen uit te diepen. Zo leer je die meteen kennen, dat is belangrijk." Daar had ze meer aan dan aan het blauwe boekje.

Ineens
Lees ook:
Ineens baas van 4700 mensen en een huis vol alarmen: zo is het om minister te zijn

Verdonk vond het in haar voordeel dat ze al op het ministerie van Justitie had gewerkt. "Maar ik ben geen jurist, dus dat was in mijn nadeel." Zelf vindt ze het 'fantastisch' dat er ministers zijn die uit een bepaald vakgebied komen. "Ik verwacht daar veel van."

Jaren inwerken

Hoe snel je ergens je draai vindt, kan volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort per werkplek verschillen. "Elke werkplek heeft zijn eigen cultuur en soms merk je pas na een tijdje of je daar wel of niet past." Die eerste week zegt dus nog niet zoveel. "Je weet dan bijna niks, het kan soms jaren duren voordat je helemaal bent ingewerkt. Voor nieuwe mensen duurt het meestal iets langer om het helemaal uit te vogelen."