Almere

Buur mag reclamemast, Yu's restaurant niet: 'Nauwelijks zichtbaar vanaf snelweg'

13 januari 2022 12:31 Aangepast: 13 januari 2022 12:47
Yu Chou, eigenaar van Restaurant Onderweg Beeld © EditieNL

Restauranteigenaar Yu Chou uit Almere is allesbehalve blij. Door de verbreding van de A6 is al jaren alleen de punt van het dak van zijn restaurant zichtbaar. Hij wil daarom net als zijn buur McDonalds een metershoge reclamemast, maar dat mag niet. Hoe zit het eigenlijk met die regels?

Restaurant Onderweg is al vanaf 2018 slecht zichtbaar, vertelt Yu Chou. En de aanvraag voor een reclamemast is dus afgewezen door de gemeente Almere. "Er wordt gezegd dat wij, toen de plannen voor de verbreding van de A6 bekend waren, geen aanvraag hebben gedaan voor de compensatiemaatregelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wendy's: kleine Zeeuwse snackbar zit grote Amerikaanse keten dwars

Maar dat is volgens de restauranteigenaar niet waar. "Wij hebben ook aanvragen ingediend." De wens is een mast van 22 meter hoog, zodat het restaurant wél goed zichtbaar is. "Daar gaan we ons hard voor maken. En anders hopen we dat de gemeente met een andere oplossing komt in plaats van loze beloftes. Onze cijfers zijn namelijk dramatisch." 

Bestemmingsplan

De mast mag niet omdat die niet opgenomen is in het bestemmingsplan, zegt woordvoerder Daniëlle van Gerven van de gemeente Almere. "Het bestemmingsplan staat maar een enkele hoge mast toe", legt ze uit. "Een tweede mast zou zeker vanaf de stadszijde een minder fraaie invulling van het landschap zijn." 

De reclamepaal van McDonalds is wel vergund, inderdaad omdat de aanvraag werd ingediend als reactie op de verlaging en verbreding van de A6. Die stond er toen al, maar is daarna verhoogd. "Die aanvraag is toen in de plannen meegenomen. Van restaurant Onderweg is destijds niets vernomen." Dat is iets wat Chou dus ontkent.

Zichtgarantie

Dat de reclamemast van Chou niet is opgenomen in het bestemmingsplan, komt doordat het een zogeheten pandgebonden mast is, vertelt Ronald Veldhuijzen van Zanten van Nationaal Adviesbureau Buitenreclame. "Meestal zijn die niet in het plan opgenomen. De eigenaar wil zo'n paal alleen maar om de naamsbekendheid van zijn restaurant te vergroten en om te laten zien dat zijn restaurant er zit." 

Chou had daarom beter zichtgarantie kunnen kopen toen hij de grond aanschafte, net zoals de McDonalds volgens Veldhuijzen van Zanten waarschijnlijk heeft gedaan. "Daarmee garandeert de gemeente dat er zichtgarantie blijft vanaf de snelweg", zegt hij tegen EditieNL. 

Illegaal reclamebord

Voor nu lijkt een eigen hoge mast even geen optie. Zijn er dan geen andere dingen die Chou kan doen om de zichtbaarheid van zijn restaurant de vergroten? "Ik weet niet hoe ver het van de snelweg verwijderd ligt, maar hij zou kunnen proberen om een groot reclamebord op zijn pand te plaatsen", zegt Veldhuijzen van Zanten. Er een in de berm zitten is ook een optie, al is dat meestal illegaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

McDonalds test 'walk-thru' voor klanten zonder auto

Veldhuijzen van Zanten gaat verder: "Tja, een andere optie is dan natuurlijk het internet. Maar de passant die met honger langsrijdt trek je daar natuurlijk niet mee."

Extra aanduiding?

Ook de gemeente Almere denkt mee over mogelijke oplossingen. "We hebben de suggestie gedaan om met McDonalds te gaan praten voor een extra aanduiding van het restaurant op hun mast", zegt woordvoerder Van Gerven. "Dit is door de eigenaar van restaurant Onderweg mogelijk al opgepakt, maar zonder resultaat tot nu toe." 

"Wat nu nog mogelijk is is het indienen van een verzoek voor een lagere mast op het eigen terrein van Restaurant Onderweg", vervolgt Van Gerven. "Dit betreft dan een mast van tien meter hoog." 

'Oneerlijk'

Vooralsnog blijft Chou hard zijn best doen om een reclamemast te realiseren. "We zijn hier in Almere gevestigd, juist omdat het zo goed bereikbaar was. Dat is nu niet zo", vertelt de eigenaar. "Alleen vaste gasten weten ons momenteel te vinden. Wie nu langsrijdt, weet gewoon niet dat wij hier zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fastfood uit de mode? McDonalds boekt meer omzet

Het voelt volgens Chou vooral oneerlijk dat McDonalds wel een mast heeft en zijn restaurant niet. Hij is dan ook onzeker over het voortbestaan van Onderweg. "Het is alsof je een gevecht aangaat terwijl je een arm mist, en je tegenstander die wel heeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore