Ga naar de inhoud
Gezondheidsvoordelen

Schappen vol gembershots, maar hebben die wel nut?

In de Sap Bar verkopen ze gembershots Beeld © EditieNL

Een gembershot haal je allang niet meer alleen bij de sapjesbar, ook de schappen van de supermarkt liggen tegenwoordig vol met zulke drankjes. Wie wat rondzoekt op internet vindt hele lijsten met gezondheidsvoordelen van de shotjes, maar zijn die eigenlijk wel bewezen?

Gembershots zouden goed zijn om dagelijks in de ochtend te drinken, zegt Carola Sommer van Sap Bar in Naaldwijk, waar het drankje verkocht wordt. "Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar het kan je gezondheid wel ondersteunen", zegt Sommer tegen EditieNL. "Het geeft je spijsvertering een boost en zorgt dat afvalstoffen beter worden afgevoerd", beweert ze.

Ook zegt ze dat het je bloedsomloop stimuleert. Je merkt het volgens haar dan ook meteen als je zo'n gembershot hebt gedronken: "Je voelt je een stuk warmer van binnen."

Afkicken
Lees ook:
Afkicken van geluksprikkels: de dopamine-detox rukt op

In de sapjesbar maken ze de shotjes helemaal zelf, van verse gemberwortel. "We voegen er ook appel en citroen aan toe, anders is het veel te pittig", aldus Sommer. "We merken dat de gembershots sinds de coronatijd een stuk populairder zijn geworden. Mensen zijn zich bewuster geworden van hun gezondheid en weerstand."

Helpt tegen misselijkheid

Als je al die gezondheidsvoordelen hoort, klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. "Dat is dan vaak ook zo", zegt universitair docent voedingswetenschappen Alie de Boer van Maastricht University. "Er worden wel heel veel voordelen aan zo'n gembershot toegeschreven."

Het enige bewezen effect van gember is volgens De Boer dat het helpt tegen misselijkheid. "Bovendien zijn er aanwijzingen dat gember effect heeft op bepaalde receptoren in de maag en darm. Maar dat kan ook averechts werken. Als je veel te veel gember neemt, kun je er misselijk van worden of brandend maagzuur krijgen", vertelt de universitair docent. "Bovendien bevat zo'n shot naast gember ook appel- en citroensap en dat bevat veel suiker."

Geen duurzaam effect

Doordat zo'n shotje een pittig kruid bevat, kan je wel voelen dat je lijf daarop reageert. "Dat is te vergelijken met het gevoel na het eten van een hete peper", zegt De Boer. "Het is geen duurzaam effect waardoor je de hele dag energie krijgt. Er is geen bewijs dat die reactie van je lichaam goed is voor je gezondheid."

Als je toch elke ochtend een shotje gember neemt, hoef je je niet meteen zorgen te maken dat je er te veel van binnenkrijgt. "Tenzij je het ook dagelijks combineert met gemberthee, gemberbier en gember in je eten. Dan moet je je afvragen of dat slim is."