Vijfheerenlanden

Minder vuurwerkschade na prijskaartjes aan prullenbakken: 'Actie lijkt succesvol'

12 januari 2022 18:06
Het prijskaartje diende als waarschuwing voor vandalen Beeld © EditieNL

De gemeente Vijfheerenlanden had de afgelopen jaarwisseling een opvallende tactiek om de vuurwerkschade te beperken. Ze hingen prijskaartjes aan prullenbakken, verkeersborden en bankjes om vandalen te waarschuwen. En mogelijk heeft het geholpen ook, want er was dit jaar minder schade.

150 euro voor een verkeersbord, 350 voor een prullenbak en 600 voor een bankje. In totaal hingen er maar liefst duizend rode kaartjes aan publieke voorwerpen in Vijfheerenlanden. Hiermee wilde de gemeente duidelijk te maken wat de schade zou zijn als vandalen de voorwerpen zouden opblazen.

Inmiddels is de schade van de jaarwisseling bekend en jawel, deze is lager uitgevallen dan een jaar geleden. "Van achttien opgeblazen prullenbakken zijn we naar twaalf gegaan", vertelt Thijmen Klinkhamer, teamleider van het project, aan EditieNL. "De totale schade was dit jaar 44.000 euro. Vorig jaar was dat nog 47.000 euro."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

350 euro voor prullenbak: prijskaartjes in publieke ruimte tegen vuurwerkvandalisme

Of dit door de kaartjes komt is natuurlijk moeilijk te bewijzen, maar Klinkhamer is in ieder geval tevreden. "Voor ons is de actie geslaagd, want er is minder schade en meer bewustwording. Het is voor mensen niet meer zo'n anonieme prullenbak. Wij denken dat de actie wel nut heeft gehad."  

Of de gemeente Vijfheerenlanden volgend jaar opnieuw prijskaartjes ophangt, is nog niet bekend. "We weten nog niet of er een vervolg komt, maar we kijken er met een goed gevoel op terug", laat een persvoorlichter weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore