Nieuw kabinet

Coronapersconferentie toe aan make-over? 'Het mag spontaner'

13 januari 2022 11:28 Aangepast: 13 januari 2022 18:38
De afgelopen persconferentie sloot Jaap van Dissel aan Beeld © ANP

Morgen is het tijd voor de zoveelste persconferentie en horen we of er eventueel ruimte is voor versoepelingen. Het is de eerste 'persco' van het nieuwe kabinet. Zonder minister de Hugo de Jonge, maar met de nieuwe zorgminister Ernst Kuipers. Is dit het uitgelezen moment om de coronapersconferenties eens anders aan te pakken?

De allereerste coronapersconferentie was op 6 maart 2020, bijna twee jaar geleden. En de laatste was drie weken geleden, toen Jaap van Dissel aanschoof. In totaal hebben we er maar liefst 48 gehad.

Vertrouwen terugwinnen

Die persconferenties zagen er qua vorm steeds hetzelfde uit. Daar zijn mensen op uitgekeken, denkt Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. "Het is heel veel tekst die wordt voorgelezen. Hugo en Mark stonden erbij alsof ze strafwerk hadden."

Dit is volgens Van den Putte hét moment om de persconferenties te herinrichten en het vertrouwen in de overheid terug te winnen. "Het mag veel authentieker en spontaner, dus met meer steekwoorden in plaats van een lap tekst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gooit Ernst Kuipers het coronabeleid om? 'Hij houdt niet van bullshit'

Van den Putte gaat verder: "Toen Jaap van Dissel laatst aanschoof bij de persconferentie was er veel kritiek om het jargon, maar hij kwam wel heel spontaan over. Dan nemen mensen eerder iets van je aan." Zo'n deskundige opvoeren bij de persconferentie is volgens Van den Putte een goed idee.

Verder moet minister Kuipers vooral 'ministerieel' blijven, vindt de hoogleraar. "Hij moet toelichten waarom hij bepaalde besluiten neemt en voorkomen dat hij popiejopie overkomt, want dan is het bijna propaganda."

Grafieken

De gouden tip van Van den Putte? Visualiseren. "Dus met grafieken werken, dat werkt goed. President Macron van Frankrijk doet het al", zegt hij. "Aan mensen die minder taalvaardig zijn kun je duidelijk maken wat het probleem is. Je bereikt er dus meer mensen mee. En je laat zien: als we niks doen, dan zal de coronasituatie zich zo en zo ontwikkelen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Minister Ernst Kuipers: 'Corona gaat niet meer weg, langetermijnbeleid nodig'

Toch zit er volgens de hoogleraar ook een keerzijde aan zulke visualisaties: "Veel grafieken gebruiken is enerzijds duidelijker, maar anderzijds overtuigender, en bijna propaganda. Je moet uitkijken dat je mensen niet het gevoel geeft dat de boodschap door hun strot wordt gedrukt."

'Tolk in hoekje'

Het lijkt erop dat het kabinet inderdaad gaat werken met grafieken tijdens de persconferenties, vertelt politiek verslaggever Marieke van de Zilver. Dat wil minister Ernst Kuipers. "Die gebruikte hij ook al bij de toelichting die hij in het Erasmus MC gaf over ic-bedden", zegt ze tegen EditieNL. "Ik denk dat hij iets vergelijkbaars wil laten zien tijdens de persconferenties, dus een visuele ondersteuning met cijfers. Maar we weten nog niet precies hoe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cultuursector klaagt over 'onwerkbare' coronaplanning kabinet

Het gebruik van die grafieken zorgt weer voor verandering van de vorm. "Het gevolg is dat er minder ruimte is voor de tolk", legt Van de Zilver uit. "Dus die komt straks niet meer volledig in beeld, maar als postzegel in het hoekje. De tolk moet wijken voor de grafieken van Kuipers, zou je kunnen zeggen."

Nieuwe vorm bedenken

"Ook hebben ze gezegd dat ze verder willen kijken om op termijn een compleet nieuwe vorm te bedenken", gaat Van de Zilver verder. "Dat was nu heel kort dag, want maandag was de beëdiging en vrijdag is al de eerste persconferentie. Maar ze gaan daar wel over nadenken: wat zouden we anders doen. En hoe?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore