Ga naar de inhoud
Cursus verplichten?

Veel ouders kennen geen EHBO: 'Ik was helemaal verstijfd'

Anna Jacobs van How About Mom Beeld © EditieNL

Weet jij wat je moet doen als je kindje stikt of zich brandt? Grote kans van niet, want uit een peiling van platform How About Mom blijkt dat bijna 70 procent van de ouders geen EHBO-cursus heeft gedaan. Zouden we dat in Nederland moeten verplichten?

Het zoontje van Anna Jacobs van moederplatform How About Mom verslikte zich met kerst 2020 in een snoepje. "Ik wist niet wat ik moest doen", vertelt ze aan EditieNL. "Ik was helemaal verstijfd. Ik riep toen mijn vriend en die heeft hem kunnen helpen."

Zo ontstond het idee om een online EHBO-cursus voor ouders aan te bieden. Anna doet dat samen met haar zus op het online platform dat ze samen hebben. "We vinden het heel belangrijk, het kan een kwestie van leven of dood zijn", zegt Anna. "We zagen dat de stap om een cursus te volgen voor sommige ouders wel groot is. Dat is ook een van de redenen waarom we voor een online variant hebben gekozen. Die drempel is lager en we hopen op die manier meer mensen te kunnen bereiken."

Hulpverleners
Lees ook:
Hulpverleners willen kinderen op EHBO-les: 'Zij kunnen levens redden'

Een slok wasmiddel, een vinger tussen de deur of het verschil tussen stikken en verslikken: op de online cursus komen ouders het allemaal tegen. "Een online cursus kan niet vervangen wat je met een pop kunt oefenen, maar het is een goede basis en misschien het begin van een volgende stap."

Ongelukken in huis

Die kennis is belangrijk om te hebben, zegt persvoorlichter Naomi Nolte van het Rode Kruis. "We willen eigenlijk dat iedereen kennis van EHBO heeft. Daarom zijn we een tijdje terug ook een petitie gestart om het aan te bieden in het onderwijs", vertelt ze aan EditieNL. "Op het moment dat er iets gebeurt, zijn omstanders als eerste ter plaatse. En die eerste minuten kunnen echt van levensbelang zijn."

Ongelukken bij kinderen gebeuren vaak rond het huis. "Als ouder ben je vaak als eerste in de buurt." Daarom heeft ook het Rode Kruis een specifieke cursus voor ouders van jonge kinderen. "Je ziet toch dat er bij kinderen een ander soort letsel voorkomt. Daarnaast moet je een kind of een baby ook heel anders behandelen. Een reanimatie doe je normaal gesproken met twee handen, bij een baby is dat maar twee vingers."

Verplichten

Het Rode Kruis moedigt het dus aan om een EHBO-cursus te doen, maar is er niet voor om dat te verplichten. "Dat lijkt ons niet per se de oplossing", aldus Nolte. "Wel worden sommige EHBO-cursussen vergoed door de zorgverzekering, dat is natuurlijk erg goed. Vooral omdat geld regelmatig als reden wordt genoemd om geen cursus te doen."