Ga naar de inhoud
Hobbyproject van student

Kun jij beter beleid maken dan Hugo de Jonge? Online-spel is een hit

Het spel is maandagochtend gelanceerd Beeld © Quinten / ANP

Of het nu gaat om de sluiting van de horeca, de avondklok of de mondkapjesplicht: al sinds het begin van de coronacrisis is er volop kritiek op het beleid van de regering. Vooral voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge – toch wel het gezicht van het coronabeleid in Nederland – krijgt geregeld de wind van voren. Maar zou jij het zelf beter hebben gedaan? Met het spel 'Beter dan Hugo' kun je het testen.

Het online-spel neemt ons mee terug naar 28 februari 2020, de start van de coronacrisis. Op die dag is er één besmetting in Nederland. Vanaf dat moment kun je zelf bepalen welke maatregelen je invoert. Wil je dat de winkels sluiten, kies je voor verplicht thuiswerken of voer je de avondklok in? Het is helemaal aan jou.

Statistieken

Om in de gaten te houden wat de impact is van jouw maatregelenpakket, is er een grafiek die laat zien hoe het ervoor staat met het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden. Ook zie je aan de koppen van nieuwsartikelen hoe de media erop reageren.  

Het spel is het werk van de 17-jarige Quinten uit Gouda. De student econometrie is fervent twitteraar en werd geïnspireerd door de onophoudelijke stroom aan meningen die op het sociale medium voorbijkomt. "Het gaat elke dag over corona. Wat als we strengere maatregelen hadden ingevoerd? Wat als we eerder waren begonnen met de mondkapjes? Ik vroeg me af of ik niet een simpel model in elkaar kon zetten om te laten zien wat er in dit soort gevallen gebeurt met de coronacijfers", vertelt hij aan EditieNL.

Zes maanden werk

Dat bleek mogelijk. "Het idee is daarna nogal uit de hand gelopen", geeft Quinten toe. "Ik ben er zes maanden mee bezig geweest. Natuurlijk niet continu, want ik moest ook gewoon studeren. Maar ik heb er veel vrije avonden aan besteed. Het was een enorme klus."

Urenlang heeft hij in het coronadashboard gegraven om te achterhalen hoe het aantal besmettingen, positieve tests en ziekenhuisopnames zich tot elkaar verhouden. "Gelukkig zijn er mensen die slimmer zijn dan ik en precies hebben berekend hoeveel impact elke maatregel heeft. Maar ik moest er wel de nodige modelstudies voor induiken."

Score

Na de eerste coronagolf is het spel afgelopen en volgt een score. Zo zie je in percentages hoeveel meer of minder maatregelen je hebt genomen dan De Jonge en hoe dit in verband staat met het aantal doden en besmette personen. "Uit de reacties die ik krijg blijkt het toch wel pittig om De Jonge te verslaan", vertelt Quinten.

Topografiespel
Lees ook:
Topografiespel van Wouter gaat viral: 'Simpel en verslavend'

Dat is ook zijn eigen ervaring. "Vanaf het moment dat je een maatregel besluit in te voeren, duurt het een paar dagen voordat die werkelijk ingaat. Vervolgens moet je een à twee weken wachten tot je het resultaat terugziet in de cijfers. En ondertussen heb je nog te maken met problemen zoals een beperkte testcapaciteit."

Het is een beetje alsof je stuurt op de achteruitkijkspiegel, zo verwoordde De Jonge het ooit tijdens een persconferentie. "Dat gevoel herken ik nu wel", zegt Quinten. "Maar gelukkig lukt het sommige mensen wel om beter te scoren dan Hugo. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het vooral helpt om eerder te beginnen met het invoeren van maatregelen. Al is het natuurlijk maar net waar jij meer waarde aan hecht: minder coronadoden of meer vrijheid."

30.000 keer gespeeld

Het spel is een groot succes; sinds hij er vanmorgen over twitterde is het al ruim 30.000 keer gespeeld. Voor mensen die zijn uit de hand gelopen hobbyproject willen steunen heeft hij een donatietool ingebouwd. Via een Tikkie kunnen mensen een bijdrage achterlaten. "Het begint een leuk bedrag te worden. Zeker voor een student."

Quinten sluit niet uit dat er een vervolg komt. "Na de eerste golf zijn er natuurlijk weer veel mogelijkheden gekomen om in het spel te verwerken: van vaccins tot nieuwe varianten en de verkiezingen. Ik denk wel dat ik eraan ga beginnen, maar het zal niet volgende week klaar zijn."

Nagelstylist
Lees ook:
Nagelstylist Daisy uit de kleren voor de beautysector: 'Overheid wil ons uitkleden'