Aan paal gebonden

24 chihuahua's gedumpt: asiel platgebeld door mensen die willen helpen

10 januari 2022 12:15
Beeld © Dierenambulance

Het was een naar gezicht: medewerkers van de dierenambulance vonden gisteren 24 gedumpte chihuahua's in Geldermalsen. De zwaar verwaarloosde dieren waren aan een paaltje vastgebonden in de kou en de regen. Het asiel waar de dieren zijn opgevangen wordt inmiddels platgebeld door mensen die willen helpen.

De honden waren met dunne draadjes om hun nek vastgebonden aan een paal. "Een kluit chihuahua's. Ze stikten bijna", vertelt Esther Wansing van de dierenambulance. De hondjes leefden allemaal nog, maar het had niet veel gescheeld. "Als het langer had geduurd, hadden er misschien doden tussen gezeten."

Maar hoewel ze nog leefden, waren de dieren er erg slecht aan toe. De 24 chihuahua's zagen er heel slecht uit. "Sommige hadden geen haar, of juist klitten en stront in de haren. En hartstikke mager", vertelt Esther. Ze vraagt zich af wie zoiets doet. "Het is niet normaal, dan heb je geen hart."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Katje in dichtgeplakte doos gedumpt bij tankstation: 'Geen luchtgaten'

Esther vermoedt dat een fokker de dieren kwijt wilde. "Het zijn ook mannetjes en vrouwtjes door elkaar en sommige vrouwtjes zijn zelfs zwanger." De chihuahua's zijn opgevangen in een dierenasiel in Tiel. "Mannetjes en vrouwtjes zijn apart gezet en ze krijgen er de zorg die ze nodig hebben."

Asiel platgebeld

Naar omstandigheden gaat het redelijk met de dieren. Voorlopig moeten ze nog in het asiel blijven. "We worden platgebeld: iedereen wil helpen en ze adopteren. Het wordt goed bedoeld, maar daar kunnen we nog niks mee. Ze zitten sowieso twee weken in quarantaine, dat is wettelijk verplicht omdat de eigenaar zich dan nog kan melden", vertelt Esther. Na die twee weken kun je dus pas verder gaan kijken. "Maar ze hebben dan nog wel extra zorg nodig."

Dierenasiel Tiel laat in een bericht op Facebook weten ook te worden platgebeld, en verzoekt mensen om niet meer te bellen of mailen. "De hondjes zijn de komende periode nog niet plaatsbaar", luidt de boodschap. "We zullen zo spoedig mogelijk een update geven, maar willen eerst de situatie veilig en onder controle hebben." Het asiel vraagt mensen wel om geld te doneren, omdat de kosten voor de medische zorg voor de gedumpte dieren hoog zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore