Regel uit jaren negentig

Begrafenis wordt vaak uitgesteld: 'Limiet van zes werkdagen is achterhaald'

08 januari 2022 15:36 Aangepast: 08 januari 2022 17:48
Arno Boll, De Vene Uitvaartbenodigdheden

Uitvaartondernemers hebben het druk en tijdens deze coronacrisis zijn ze veel tijd kwijt aan het regelen van uitstel voor begrafenissen en crematies die niet binnen het wettelijke termijn van zes dagen kunnen plaatsvinden. Zouden we die termijn eigenlijk niet moeten verlengen?

Tijdens de pandemie moet er veel uitstel aangevraagd worden. "Omdat het natuurlijk druk is, er overlijden meer mensen", vertelt Martijn van de Koolwijk, woordvoerder bij uitvaartcoöperatie Dela aan EditieNL.

Hierdoor is het crematorium bijvoorbeeld niet altijd beschikbaar. "Maar ook moeten nabestaanden weleens in quarantaine en die willen wel graag bij de uitvaart zijn." Al sinds november van het afgelopen jaar heeft de branche het druk met uitstellen aanvragen. "In de regio Breda wordt het normaal gesproken zeven keer per jaar aangevraagd, maar alleen al in december is het nu veertig keer aangevraagd."

Uitstel vragen

Het vragen om uitstel is een bureaucratische handeling. "Er is geen enkele winnaar bij. Je bent er behoorlijk wat tijd aan kwijt, terwijl we altijd toestemming krijgen. We hebben nog nooit meegemaakt dat het tot een nee leidde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitvaartverzorgers hebben het té druk: 'Nabestaanden boos en gefrustreerd'

Om deze verlenging te krijgen, moet een aantal personen toestemming geven. "Een arts moet de medische toestand beoordelen, die doet dat op afstand. Ook de burgermeester moet toestemming geven. Daarom benaderen we nu iedere gemeente voor een ontheffing, zodat we het niet iedere keer opnieuw moeten aanvragen."

Lichaam koelen

De wettelijke termijn waarbinnen een begrafenis of crematie tegenwoordig plaats moet vinden is zes werkdagen. "Omdat de regels in de jaren negentig zijn opgesteld. Maar de koelcapaciteit is nu een stuk beter dan toen, dus die zes werkdagen zijn achterhaald."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer Nederlanders kiezen crematie: 'We willen niet verpieteren onder de grond'

Het lichaam koelen kan de ontbinding ervan tegengaan. "Maar het is wel afhankelijk van verschillende factoren hoe lang dit precies kan", vertelt Arno Boll namens het bedrijf De Vene Uitvaartbenodigdheden. "Het hangt ervan af hoe het lichaam in elkaar zit en ook de omgevingsfactoren spelen een rol, bijvoorbeeld in wat voor ruimte de koelelementen staan."

Langer bewaren

In het Verenigd Koninkrijk worden lichamen wel langer bewaard. "Daar gebruiken ze ook andere methodes om het lichaam langer te bewaren, zoals het balsemen. Dat doen ze wel pas na veertien dagen, tot die tijd koelen ze het lichaam."

Lichamen hier langer bewaren zou dus volgens Boll moeten kunnen. "Ik werk nu twintig jaar in deze branche en de apparatuur is ook beter geworden. Zo hebben we nu speciale koelelementen voor het hoofd, zodat het langer goed bewaard kan worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore